Kotlettstek med rostade palsternackor och kokta svartrötter med citron

Kotlettstek med rostade palsternackor och kokta svartrötter med citron

Ungssteka För 5 personer
Ingredienser
  • 1 st Scan Pigghamkotlett ca 800 g
  • 1 msk Herbes de Provence

Rostade palsternackor

  • 500 g palsternackor

Kokta svartrötter

  • 1 kg svartrötter
  • 1 kruka persilja
  • rivet skal av ½ citron
  • 1 msk kallpressad rapsolja
Gör så här Sätt ugnen på 175°C. Stek köttet med salt och peppar i stekpanna med lite matfett tills det får fin färg. Rulla köttet i örtkryddan och lägg det i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i köttet och sätt in det i mitten av ugnen. Skala palsternackorna och skär dem i klyftor. Lägg dem i en bunke. Ringla lite olja över palsternackorna och vänd runt. Krydda med salt och peppar. Lägg dem bredvid köttet på plåten och stek med i 45 minuter. Skala och skär svartrötterna i stavar. Koka dem i saltat vatten ca 10 minuter. Lyft upp svartrötterna och låt dem svalna. Hacka persiljan grovt och vänd ner i svartrötterna tillsammans med citronskal och rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Ta ur steken ur ugnen när klarknappen hoppat upp eller när termometern visar 65°C, efter ca 1 timme. Rulla in steken i smörpapper och låt vila minst 10 minuter. Servera kotlettsteken i skivor med rostade palsternackor och svartrötter. Strö gärna färsk timjan och rosmarin över steken. Gott till är tex en äppelcidersås.