Klassisk herrgårdsstek med honungs- och ättiksmorötter samt potatis- och jordärtskocksmos

Klassisk herrgårdsstek med honungs- och ättiksmorötter samt potatis- och jordärtskocksmos

Ungssteka För 6 personer
Ingredienser
  • 1 st Scan Kalvstek ca 1 kg

Honungs- och ättiksmorötter

  • 4 morötter ca 400 g
  • 4 msk honung
  • 2 msk ättikssprit 12 %
  • 1 kruka persilja

Potatis- och jordärtskocksmos

  • 700 g potatis
  • 500 g jordärtskockor
  • 2 dl mellangrädde
Gör så här Sätt ugnen på 175°C. Krydda steken med salt och peppar. Stek den i lite smör i en stekpanna. Sätt i en stektermometer i köttet och sätt in i mitten av ugnen. Skala morötterna och hyvla tunt med en potatisskalare. Koka upp honung, ättikssprit och vatten. Lägg i morötterna, rör om och koka ca 1 minut. Ta av från värmen och låt dra ca 1 timme. Skala potatis och jordärtskockor. Skär potatisen i dubbelt så stora bitar som jordärtskockorna. Koka dem mjuka i saltat vatten. Häll av och vispa till ett slätt mos med elvisp. Rör ner uppkokt grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Ta ur steken ur ugnen när termometern visar 65°C, efter ca 1 timme. Rulla in steken i smörpapper och låt vila minst 10 minuter. Hacka persilja och vänd ner i morötterna vid servering. Servera herrgårdssteken i tunna skivor med moset och ättiksmorötterna. En gräddsås är gott till.