Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fänkålskryddad fläskkarré med rosmarin och inlagda russin
- ca 1 kg Scan Gårdskött, Karré benfri
- 1 dl russin
- ½ dl balsamvinäger
- 1 kruka rosmarin
- 1 msk hela fänkålsfrön
- 12 st schalottenlökar
- 12 st potatisar ca 800 g
- 400 g rotselleri
- 1 dl hasselnötter
- 2 msk rapsolja
Keso- och citronsås
- 500 g keso
- rivet skal av 1 citron
- 1 msk olivolja
2. Lägg russinen i balsamvinägern och låt dra ca 10 minuter. Stick djupa hål rakt igenom fläskkarrén och fyll hålen med russinen och hälften av rosmarinkvistarna. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Krydda köttet runt om med salt, peppar och fänkål. Lägg köttet på en ugnsplåt tillsammans med resten av rosmarinkvistarna.
3. Skala schalottenlök, potatis och rotselleri. Skär rotsellerin i stora bitar. Lägg lök, potatis, selleri och hasselnötter i en bunke och vänd runt dem med rapsolja, salt och peppar. Lägg allt på plåten runt köttet. Sätt in plåten i mitten av ugnen och stek tills innertemperaturen på fläskkarrén är 80°C, ca 1½ timme.
4. Blanda keso och citronskal. Smaka av med salt och peppar. Häll upp i en skål och ringla olivolja över. Servera fläskkarrén i skivor med de rostade grönsakerna, nötterna och den kalla såsen.