Lamm i dillsås

Lamm i dillsås

För 6 personer
Ingredienser
  • ca 1 kg Scan grytbitar av lamm
  • 2 stora morötter ca 300 g
  • 1½ purjolök ca 300 g
  • 2 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 2 krm vitpeppar från kvarn
  • dillstjälkar

Dillsås

  • 8 dl kokspad
  • 1 msk strösocker
  • 1½ msk ättiksprit 12%
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk Maizena
  • 1 dl hackad dill
Gör så här Skala morötterna och skär den halva biten purjolök i stora bitar. Koka upp vattnet i en stor kastrull och lägg i köttet. Koka upp igen. Skumma av väl. Tillsätt de hela morötterna och purjolöksbitarna, salt, peppar och dillstjälkar. Låt sjuda ca 1 timme under lock tills köttet är mört. Ta av från värmen och låt kött och grönsaker ligga kvar i spadet ca 20 min. Lyft upp köttet och lägg det i en bunke, täck över. Skär resten av purjolöken i mindre bitar. Lägg dem i spadet och koka ett par minuter. Lyft upp grönsakerna och skär morötterna i bitar. Lägg grönsakerna tillsammans med köttet i bunken. Sila och mät upp spadet. Koka upp det med socker, ättiksprit och grädde. Red av med Maizena utrört i lite vatten. Lägg tillbaka kött och grönsaker i grytan. Värm försiktigt. Rör ner dillen vid servering. Smaka eventuellt av grytan med salt och peppar. Servera grytan tillsammans med kokt potatis. TIPS: Lammet kan bytas ut mot kalv, nöt eller fläsk om man så önskar.