Skinkgryta med stekt fläsk, aprikoser och salvia

Skinkgryta med stekt fläsk, aprikoser och salvia

Koka För 6 personer
Ingredienser
  • ca 1 kg Scan grytbitar av skinka eller bog
  • 200 g Scan stekfläsk, skivat
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 morötter, ca 300 g
  • 2 burkar aprikospuré, à 200 g
  • (finns på barnmatshyllan)
  • 1 liter hönsbuljong
  • 1 kruka salvia
  • 15 torkade aprikoser, ca 80 g
  • 1 burk kikärtor, 400 g
Gör så här 1. Skala lök och morötter. Hacka den gula löken och skiva vitlöken, skär morötterna i stora bitar.

2. Skär bogen i bitar och bryn i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt aprikospuré och buljong. Låt grytan koka upp och skumma av.

3. Stek lök och vitlök i en stekpanna. Lägg löken och morötterna i grytan. Plocka salviabladen och spara dem till serveringen. Lägg salviakvistarna i grytan och sjud utan lock ca 1½ timme tills köttet känns mört.

4. Skär fläsket i bitar och stek det i omgångar. Låt det rinna av.

5. Halvera aprikoserna och strimla salviabladen. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten. Lyft upp salviakvistarna och släng dem. Vänd ner fläsk, kikärtor och salvia i grytan och smaka av med salt och peppar.

5. Servera grytan med t. ex. smulad fetaost och ett gott bröd.


Tips: Minska buljongen till hälften, lägg i alla ingredienser utom den strimlade salvian. Låt grytan koka upp. Sätt in grytan med lock i ugnen på 90°C i ca 9 timmar. Red eventuellt av grytan och lägg i salvian. En kvart i köket på morgonen räcker för att middagen ska vara färdig när du kommer hem på kvällen.