Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Skinkgryta med stekt fläsk, aprikoser och salvia
- ca 1 kg Scan grytbitar av skinka eller bog
- 200 g Scan stekfläsk, skivat
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 3 morötter, ca 300 g
- 2 burkar aprikospuré, à 200 g
- (finns på barnmatshyllan)
- 1 liter hönsbuljong
- 1 kruka salvia
- 15 torkade aprikoser, ca 80 g
- 1 burk kikärtor, 400 g
2. Skär bogen i bitar och bryn i omgångar i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en gryta. Tillsätt aprikospuré och buljong. Låt grytan koka upp och skumma av.
3. Stek lök och vitlök i en stekpanna. Lägg löken och morötterna i grytan. Plocka salviabladen och spara dem till serveringen. Lägg salviakvistarna i grytan och sjud utan lock ca 1½ timme tills köttet känns mört.
4. Skär fläsket i bitar och stek det i omgångar. Låt det rinna av.
5. Halvera aprikoserna och strimla salviabladen. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten. Lyft upp salviakvistarna och släng dem. Vänd ner fläsk, kikärtor och salvia i grytan och smaka av med salt och peppar.
5. Servera grytan med t. ex. smulad fetaost och ett gott bröd.
Tips: Minska buljongen till hälften, lägg i alla ingredienser utom den strimlade salvian. Låt grytan koka upp. Sätt in grytan med lock i ugnen på 90°C i ca 9 timmar. Red eventuellt av grytan och lägg i salvian. En kvart i köket på morgonen räcker för att middagen ska vara färdig när du kommer hem på kvällen.