Helstekt pepparrostbiff med apelsin- och whiskeysås, potatistårta och krispig sallad

Helstekt pepparrostbiff med apelsin- och whiskeysås, potatistårta och krispig sallad

För 8 personer
Ingredienser

Potatistårta

  • 3 kg potatis
  • 6 äggulor
  • 50 g smör
  • 1 liten purjolök
  • 2-3 tsk salt

Helstekt pepparrostbiff

  • 1.4 kg Scan Gourmet Rostbiff eller Entrecôte
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk flytande honung
  • 2 tsk salt
  • ½ msk grovmalen svartpeppar
  • 1 msk grovstött rosépeppar
  • 1 msk grovstött grönpeppar
  • 1 tsk salt

Apelsin- och whiskysås

  • ½ dl farinsocker
  • ¾ dl whisky
  • 5 dl kraftig buljong (sky från steken + köttfond)
  • 3 msk tomatpuré
  • ½ dl kinesisk soja
  • saften av en pressad apelsin
  • 1 ½ msk potatismjöl
Gör så här Skala potatisen. Skiva ½ kg av potatisen i tunna skivor. Stek skivorna i smör eller olja, lite omlott i en teflonpanna (24 cm) så att de bildar en potatiskaka. Grädda två tunna kakor på medelvärme under lock, ca 7 min per sida tills de blir gyllenbruna. Vänd dem med ett plant lock. Koka resten av potatisen och stöt till ett grovt mos med äggulor och smör. Hacka och fräs purjolöken, blanda med moset och smaka av med salt. Lägg en stekt potatiskaka i botten av en rund form (24 cm) med löstagbar kant. Packa det varma moset över den och toppa med den andra potatiskakan. Ställ tårtan i kylen i minst 5 timmar, gärna över natten. Innan serveringen, skär potatistårtan i bitar, men låt dem fortfarande sitta ihop som en tårta och värm i ugn, 175° i mitten ca 20 minuter. Sätt ugnen på 175°. Dela köttet i två bitar längs med köttfibrerna. Bind ev. upp köttet med bomullssnöre till jämn form och lägg i en ugnssäker form. Gnid in köttet med vitlöken. Pensla på honungen. Salta. Blanda pepparsorterna och klappa in pepparen runt om köttet. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 60°, ca 45 minuter. Häll av och sila skyn, spar den till såsen. Låt steken vila inslagen i smörpapper ca 15 minuter innan den skärs upp i tunna skivor till serveringen. Häll farinsocker och whiskey i en kastrull och värm tills sockret smälter. Späd med buljongen. Rör ner tomatpuré, soja och apelsinsaften utrörd i mjölet. Låt såsen koka upp under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera köttet med sås och potatiskaka och en krispig sallad.