Kalvsylta med dill och vitt vin

Kalvsylta med dill och vitt vin

Ingredienser
  • 1½ kg Scan Kalvbog eller Kalvrygg
  • 2 tsk salt/liter vatten
  • 10 hela vitpepparkorn
  • 10 hela kryddpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 1 gul lök i klyftor

Lag

  • 1 burk Campbells consommé
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 1½ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 10 gelatinblad
  • 3 dl vatten
  • 1 dl hackad dill
Gör så här Koka upp vattnet och lägg ner köttet. Vattnet ska täcka köttet. Låt koka upp. Skumma ev. och tillsätt kryddor och lök. Koka under lock på svag värme tills köttet lossnar från benen, ca 1½ timme. Ta upp köttet och skär det för hand eller i matberedare. Mär upp 1 liter kött. Blanda buljong, vin, salt och socker. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 minuter. Lyft upp gelatinet och smält det i 3 dl vatten i en kastrull på svag värme under omrörning. Låt gelantinet svalna lite, rör sedan ner det i buljongen. Tillsätt kött och dill. Häll upp i en form och ställ kallt att stelna i kylen över natten. Tips! Frys gärna syltan, men observera att syltan tunnar sig när den tinar. Hetta då upp den på nytt, och häll tillbaka i formen för att åter stelna. Ställ den kallt.