Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Grillad fläskfilé späckad med merguez
- 1.2 kg Scan fläskfilé
- 4 Scan merguez
Örtmarinad
- 4 msk soja
- 4 msk olivolja
- 4 msk färska örter t ex timjan eller rosmarin
- 4 vitlöksklyftor skivade
Rödbetsquinoa
- 4 dl quinoa röd eller svart
- 1 liten bit rödkål. strimlad
- 1 rödlök skivad
- 4 kokta färska rödbetor eller 8 inlagda klyftade
- 4 torkade fikon eller 1 dl russin
- 1 tsk vitlökssalt
- 75 g feta- eller getost
Vitlöksdressing
- 2 dl matyoghurt
- 2 st vitlöksklyftor finhackade
- 1 tsk flytande honung
Dela varje filé i två bitar och gör ett hål längs genom hela köttet. Det görs lättast med en smal, vass kniv eller ett runt brynstål. Fyll hålet med korv. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Vispa ihop marinaden och häll på. Låt marinera i kyl i minst 30 minuter.
Torka av köttet lite och grilla på medelvärme, ca 20 minuter eller tills innertemperaturen är 65 °. Låt köttet vila innan det skärs upp.
Servera med quinoasallad och dressing. Garnera gärna med färsk rosmarin.