Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Honungskryddad kotlettrad
- 800 g Scan Gårdskött, Kotlett benfri
- 3 syrliga äpplen, i klyftor
- 4 plommon, halverade
- 2 gula lökar, i klyftor
- ½ citron, i klyftor
- 1 kanelstång
Honungsglaze
- 1½ msk flytande honung
- ½ msk kinesisk soja
- 1 tsk ingefära mald
- 1 msk pressad citron
- 2 krm kanel mald
- 1 tsk salt
- 2 krm peppar
Sås
- 3 dl steksky eller köttbuljong
- 1 dl lätt crème fraiche
- 2 msk vetemjöl
- 1 tsk soja
2. Bryn kotletten i lite smör i en stekpanna. Salta och lägg den i en stor ugnssäkert form. Blanda samman glazen och pensla köttet med det. Lägg frukten runt omkring köttet. Dela kanelstången och stick ner den bland frukten. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten av köttet. Sätt in fatet i ugnen ca 20 min.
3. Pensla på resten av honungsglazen under tiden köttet steks. Köttet är klart när innertemperaturen är 65º. När köttet är klart, låt det vila under smörpapper ca 15 min innan det skärs upp i skivor.
4. Blanda sky, crème fraiche och mjöl i en kastrull. Låt såsen sjuda i 5 min. Smaka av med soja, salt och peppar. Servera köttet i skivor med fruktblandningen, ugnsstekta potatisklyftor och såsen.