Lammstek med citron, vitlök, rosmarin och mynta

Lammstek med citron, vitlök, rosmarin och mynta

För 8 personer
Ingredienser
  • ca 1½ kg Scan färsk benfri lammstek
  • 1 citron
  • 2 tsk mynta
  • 2 tsk rosmarin
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar

Sås

  • 4 dl steksky och buljong av kalvfond
  • 2 dl mellangrädde
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk Crema de Balsamico eller balsamvinäger
  • 2 tsk soja
  • salt och peppar från kvarn
Gör så här Sätt ugnen på 175°C. Tvätta citronen och riv skalet och pressa ut saften. Blanda citronskal och -saft, mynta och rosmarin och fyll steken med det. Bind upp steken med steksnöre så inte fyllningen åker ut. Lägg steken på ett ugnssäkert fat. Skala vitlöksklyftorna och skär dem till nålvassa strimlor. Gör små hål i lammsteken och stick in vitlöksklyftor och små rosmarinkvistar. Strö över salt och peppar. Sätt i en köttermometer med spetsen i mitten på lammsteken. Stek tills köttermometern visa 60°C för rosa lammstek (se bilden) eller 70°C för genomstekt. Gör såsen. Sila och mät skyn. Häll sky och buljong i en kastrull. Låt koka upp. Blanda mjöl och lagalätt och rör ner det i såsen tillsammans med balsamico och soja. Koka upp och låt sjuda 5 min. Smaka av med salt och peppar. Låt steken vila en liten stund inlindad i smörpapper innan den skärs upp. Servera steken med sås, provensalsk påskgratäng och haricots verts, tomater och sallad.