Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Rostbiff med äppelhalvor, kantarellsås samt hasselbackspotatis
- 1 Scan Rostbiff i bit, ca 900 g
- 2 msk grovhackad färsk rosmarin
- 1-1½ kg potatis
- 50 g smält smör
- ½ dl ströbröd
- 3 äpplen
- 300 g rensade kantareller
- 3 schalottenlökar
- 4 dl steksky (el kalvfond)
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225°C. Skala och skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg gärna potatisen i en träslev när du skivar den. Dela äpplena och ta bort kärnhuset.
Lägg potatisen i en smord ugnssäker form. Pensla med smält smör, salta och peppra. Sätt in formen i ugnen ca 40 minuter, ös potatisen några gånger med smöret. När 10 minuter kvarstår strö ströbrödet över potatisen och lägg äppelhalvorna runt om.
Fräs kantareller och finhackad schalottenlök i smör i en kastrull tills vätskan kokat in. Pudra över vetemjöl och tillsätt steksky och grädde under omrörning. Låt såsen koka minst 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär steken i skivor och servera.