Nötstek i lagerbladssky med tomat och fänkål

Nötstek i lagerbladssky med tomat och fänkål

För 6 personer
Ingredienser
  • 1 Scan nötstek t ex fransyska
  • eller ytterlår, ca 1 kg
  • 1 rödlök
  • 4 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk hel svartpeppar
  • 2 tsk honung
  • 2 msk soja
  • 5 dl kalvfond
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk sherryvinäger
  • ½ msk maizena
  • 2 fänkål
  • 4 tomater

Till servering

  • Pasta eller potatis
Gör så här Skala och skiva rödlöken. Bryn köttet i smör. Tillsätt rödlök, kryddor, honung och soja. Sätt i en köttermometer i nötsteken. Koka upp kalvfond och vitt vin. Häll i blandningen i grytan. Låt bräsera under lock tills köttets innertemperatur är 70°C ca 45 min.
Lyft upp köttet, sila skyn och slå den tillbaka i kastrullen. Låt koka ihop och smaka av med vinäger, salt och peppar. Red av med maizena utrört i lite vitt vin.
Låt steken vila före serveringen. Skiva fänkålen och skär tomaterna i mindre bitar. Stek dem i olivolja så att de får fin färg. Servera med nykokt pasta eller potatis.