Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Örtkryddad lammstek
- 1 Scan lammstek med ben cirka 2 kg
- 3 vitlöksklyftor
- skal och saft av 1 citron
- 1½ tsk salt
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
- 5 stora kvistar rosmarin eller 2 tsk torkad
TILL SERVERING
- rostade grönsaker
- hasselbackspotatis
Gör små hål i steken med en vass kniv. Stick in några skalade och delade vitlöksklyftor i steken tillsammans med små bitar av citronskal. Gnid in steken med citronsaft. Lägg den i en långpanna och krydda båda sidorna med salt och peppar. Repa rosmarinen och lägg den under steken. Sätt en köttermometer i stekens tjockaste del och tillaga till 65°C innertemperatur cirka 1½ timme. Låt steken vila under smörpapper cirka 15 minuter innan den skivas upp.
Servera med rostade grönsaker och hasselbackspotatis.
Tips! Ta till vara på stekskyn som får en god smak av rosmarin. Värm skyn med lätt crème fraiche och smaka av med salt och peppar.