Biffstek med varm waldorf

Biffstek med varm waldorf

För 4 personer
Ingredienser
  • 600 g Scan ryggbiff
  • 1 msk smör
  • salt och peppar

POTATIS- OCH JORDÄRTSKOCKSPURÉ

  • 5 medelstora, skalade potatisar
  • 10 medelstora skalade jordärtskockor
  • 2 msk olivolja
  • salt och peppar

VARM WALDORF

  • ½ strimlad rotselleri
  • 12-15 valnötshalvor
  • 1 dl vispgrädde

SMÖRAD SKY

  • 2 dl mörk kalvbuljong
  • 2 krm rödvinsvinäger
  • 2 msk smör
  • maizena

TILL SERVERING

  • lite färsk timjan
  • ½ skivad rödlök
Gör så här Sätt ugnen på 100°C. Salta och peppra köttet. Bryn det runt om i smör i en stekpanna. Stick in en köttermometer i köttets mitt. Lägg den på ett ugnsgaller med en plåt under och stek i ugnen tills den har en innertemperatur på 60°C, ca 30 minuter. Ta ut köttet ur ugnen och låt vila. Sätt ugnen på 200°C. Koka potatisarna och jordärtskockorna mjuka i separata kastruller. Pressa dem genom potatispress. Rör i olivolja och smaksätt med salt och peppar. Koka sellerin hastigt i lättsaltat vatten. Kyl i kallt vatten och låt rinna av. Rosta valnötterna i en het torr stekpanna. Hacka dem grovt. Koka ihop grädden till hälften i en kastrull. Rör sellerin och valnötterna i grädden och låt sjuda i ett par minuter. Smaksätt med salt och peppar. Koka upp kalvfond och vinäger i en kastrull. Vispa i smör och red av med maizena utrörd i kallt vatten. Värm köttet i 3 minuter i ugnen. Skär den i fyra bitar. Servera med selleri, rödlök, potatis och jordärtskockspuré och sky. Garnera med timjan.