Kokt rimmad fläsklägg med rotmos

Kokt rimmad fläsklägg med rotmos

Koka För 4 personer
Ingredienser
  • 1-1¼ kg Scan Piggham rimmad fläsklägg med ben
  • 4 kryddpepparkorn
  • 4 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 gula lökar eller 1 purjolök

ROTMOS

  • cirka ½ kg kålrot
  • 2-3 morötter
  • ½ tsk salt
  • 5-6 medelstora potatisar
  • cirka 2 dl kokspad

TILL SERVERING

  • Lite av köttets kokspad
  • Finhackad persilja
  • Senap
Gör så här Koka upp 2 liter vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna samt löken i bitar. Koka upp och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, 1¼-1½ timme. Skala kålrot och morötter till rotmoset. Skär dem i bitar och lägg i en gryta. Häll i vatten tills det knappt täcker rotsakerna. Koka upp, tillsätt salt och koka 20-30 minuter. Skala under tiden potatisen och skär den i bitar. Lägg i dem och koka alltsammans i ytterligare 15-20 minuter. Häll av kokspadet men spara en del till spädning. Mosa rotsaker och potatis med potatisstöt eller i matberedare i omgångar. Späd med spadet. Smaka av med salt och peppar, avsluta med en klick smör. Servera fläskläggen i skivor med rotmos, lite av kokspadet, finhackad persilja och senap.