Lammstek med bönsallad och ljummen vitkål

Lammstek med bönsallad och ljummen vitkål

För 4 personer
Ingredienser
  • 800 g Scan benfri lammstek
  • ca 2 l vatten
  • 1 morot grovt skivad
  • 1 gul lök klyftad
  • 1 hel vitlök (halverad tvärs över klyftorna)
  • 2 tsk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 msk finhackad färsk rosmarin
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk råsocker
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar
  • 50 g smör

BÖNSALLAD

  • 400 g vita bönor kokta
  • 250 g cocktailtomater halverade
  • 1 dl färsk mynta fint strimlad
  • 1 msk olivolja
  • ½ salt

LJUMMEN VITKÅL

  • 1 dl vatten
  • 300 g vitkål fint strimlad
  • ½ tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 20 g ingefära strimlad färsk
Gör så här Koka upp vatten i en stor kastrull. Stick in en köttermometer i lammstekens mitt. Lägg i köttet, låt vattnet precis täcka steken, koka upp och ta bort eventuellt skum. Tillsätt morot, lök, vitlök, salt och pepparkorn. Låt sjuda tills termometern visar 60-65°C (60°C rosa kött och 65°C välkokt), ca 30 minuter. Lyft upp köttet och låt vila i folie i 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C. Lyft upp de kokta vitlökshalvorna och tryck ut klyftorna i en skål. Tillsätt rosmarin, citronskal, ströbröd, råsocker, svartpeppar och smör. Blanda till en slät röra. Blanda ingredienserna till bönsalladen i en skål. Skär lammsteken i skivor. Lägg skivorna på ett ugnssäkert fat. Fördela vitlöksblandningen på skivorna. Gratinera i ugnen i ca 10 minuter. Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i vitkål, salt och olivolja. Låt koka 2-3 minuter under omrörning. Rör i ingefära. Servera lammsteken med bönsallad och ljummen vitkål.