Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Många blir säkert skeptiska när de hör orden vinter och grilla tillsammans. Att grilla ser vi oftast som en aktivitet avsedd för de varmare årstiderna, i kortärmat och med en kall dryck, inte iklädd vinterjackan och dina tjockaste grillvantar. Men i vinter blir det ändring på det, tillsammans med Weber har vi tagit fram tips för hur du kommer igång med att vintergrilla, även om det är midvinter och du får skotta dig fram till grillen.
Så på med understället, fram med dina godaste köttbitar och gör grannarna avundsjuka när de goda grilldofterna sprider sig över staketen.
Här har vi samlat våra 10 bästa tips för att vintergrilla!
1. LITA PÅ GRILLEN
Webers grillar utsätts för rigorösa tester för att försäkra att de presterar på en optimal nivå i alla väderförhållanden. Oavsett om du föredrar kol eller gasolgrillar så är Weber något för dig. Det finns ingen anledning att förvara grillen när vintern närmar sig, låt den stå kvar din uteplats, redo att användas även när det är snö ute.
2. UNDVIK VIND
Vinden är grillen värsta fiende så försök att hitta en plats i lä för din grill. Vinden gör så att den varma luften runtom grillen blåser bort, vilket i sin tur leder till att det tar mycket längre tid för råvarorna på grillen att bli klara.
3. GRILLA UTAN ATT PILLA
På Weber finns ordspråket ”looking ain’t cooking.”. Det hör ihop med att lita på att grillen kommer göra jobbet, och inte öppna grillen för att titta till dina råvaror. Under vintermånaderna blir det extra viktigt att inte öppna locket i onödan då det tar längre tid för grillen att återställa värmebalansen när värmen lämnat. Så håll locket stängt, sätt en timer och var lite kall.
4. TERMOMETER
Med en stek- eller grilltermometer blir det enklare att hålla koll på köttets innertemperatur. Har du en termometer slipper du även öppna locket och släppa ut värdefull värme och istället ägna dig åt att dricka lite varm cider i vintersolen.
5. HÅLL DIG VARM OCH SÄKER
Se till att klä dig varmt när det är kallt och blåsigt ute, men kom ihåg att tjocka vinterplagg och öppen eld inte är en bra kombination. Använd åtsittande eller instoppade plagg och om du fryser om händerna kan det vara värt att investera i ett par rejäla grillhandskar.
6. GRILLA SÄKERT
Säkerheten är A och O! Grilla aldrig inomhus, i förrådet eller i garaget! Det är både en brandfara och det är farligt att andas in stora mängder rök. Grilla alltid utomhus!
7. STARKA SMAKER
Starka smaker och kryddor värmer både kropp och själ även när det är riktigt kallt ute. Fram med din samling med starka såser eller prova en kryddig marinad på ditt kött.
8. GJUTJÄRNSGRYTOR OCH FOLIE
Packa in dina godbitar i foliepaket med goda kryddor eller använd en hederlig gjutjärnsgryta och förvandla din grill till en slow roaster genom att ha en lägre grilltemperatur.
9. GE SMAK MED FLIS
Weber erbjuder en mängd olika typer av rökflis och rökchunks som ger extra smak till ditt grillade kött, prova dig fram mellan ceder, bok och hickory för att hitta din favorit. Till jul rekommenderar vi äpple som finns både som flis och chunks.
10. TILL SIST - HA KUL!
Som du märker går det utmärkt att grilla även på vintern. Så se till att njut och ha kul under tiden. Bjud in familj och vänner och gör vintergrillandet till en rolig aktivitet. Värm på äppeljuice kryddad med kanel, nejlika och lönnsirap, tänd en eldstad och låt gästerna samlas runt den under tiden du tillagar en oförglömlig måltid på grillen.
Grilla på!
Spareribs Hållbarhetsgrisen
Spareribs av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Spareribs passar perfekt till både grill...
Karré Hållbarhetsgrisen
Karre av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Karrén passar utmärkt för grillen, att steka ...
Pluma
Scan Pluma Grill är något att smaksätta själv till grillen. Resultatet på köttet blir alltid bra då Pluman är marinerad i saltlake och behåller då...