Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
DET GÄLLER ATT HITTA GLÖDEN
Hur många gånger har du eldat upp grillmiddagen? Det har hänt oss alla. Ett vanligt misstag när vi grillar är att vi inte har tålamod att vänta på ”den perfekta glöden”. Det tar så lång tid! Men att grilla tar tid, det måste det få göra. Så släpp stressen, låt glöden ta sin tid och låt sedan köttet långsamt bli klart så blir du rikligt belönad. En omsorgsfullt grillad köttbit är en fulländad matupplevelse. Genom att kontrollera temperaturen styr du vad som händer på grillen. Det handlar om värmen från glöden och köttets innertemperatur. Lär dig behärska elden. Öva, och glöm inte tålamodet.
Komplext men inte svårt
I grunden är grillning en komplex matlagningsmetod. Många faktorer samverkar och skapar smak: temperatur, rök och förberedelser. Och givetvis råvarorna. Dessutom reagerar olika typer av kött väldigt olika beroende på metod och teknik. Det betyder inte att det är svårt. Men det är viktigt att tänka på att ”grilla” inte är ett sätt att laga mat. Det är många.
Direkt grillning
Med direkt värme grillar du maten liggande rakt över öppen glöd eller de tända brännarna. Metoden används till att grilla många typer av kött, som alla kräver olika tid beroende på vilket kött. Såklart. När man grillar på direkt värme blir de speciella grillaromerna mindre dominanta än vid indirekt grillning med stängt lock. Direkt grillning passar bra till allt från hamburgare till skivor av fläsk eller nöt. Det bästa resultatet får du om du har locket på och kommer ihåg att vända ditt kött efter ungefär halva tiden så att du får härliga grillränder.
BBQ
Hello America! BBQ är ett härligt sätt att grilla på som härstammar från staterna. Det som kallas barbeque är alltid indirekt grillning. Köttet ligger alltså inte direkt ovanför glöden och tillagningen sker alltid under lock (alltså i en sluten grill eller rök). Köttet grillas långsamt i större stycken, mycket långsammare än vid normal grillning. Och det är precis det du är ute efter! Temperaturen är lägre, mellan 90 och 140 grader, tillagningen blir mer varsam och resultatet både mörare och saftigare. Grillytan blir också finare. När köttet är färdiggrillat behöver det vila cirka 10 till 15 minuter innan servering för att köttsaften ska stanna kvar i köttet.
Indirekt grillning
Fyll halva grillen med briketter och vänta tills glöden har fått en askgrå färg. Det här tar ungefär 30 minuter. Placera köttet på den halva av grillen som inte har glödbädd så att köttet grillas med indirekt värme och smaksätts av röken. Använd lock så att du tar tillvara på röken som kommer från glöden – då fungerar grillen som en rökugn. Hela vitsen med att grilla är ju att sätta röksmak på köttet, och då är det en klar fördel med längre grilltid och lock på grillen. Vänd köttet då och då under hela grillningen.
Rätt redskap
Grillning är ingen utrustningssport. Men en del grejer hjälper. Ett tändrör sparar både tid och miljö. Du behöver inte använda tändvätska utan får enkelt en jämn glöd på kolen. En stektermometer att sticka i köttet är bra för att ha koll på när det är färdiglagat. Gärna en digital stektermometer som piper när köttet kommer upp i perfekt temperatur. En grilltång med långt hantag är bra för att hantera köttet med och en ugnsvante eller arbetshandske är bra att ha hemma. Sen är pensel nästan ett måste. För glaze och andra smakbärare.
Våga, våga, våga.
Det vi kan fråga oss egentligen är: vad passar inte att grilla? De flesta köttbitar blir rätt bra på grillen. Lamm smakar fantastiskt grillat. Gris, framför allt karré, kotlettrad och filé blir en fin festmåltid. Att grilla är ett fantastiskt sätt att prova sig fram i sitt matlagande. Våga prova – vad är det värsta som kan hända, egentligen?
Förkoka och möra
För att behålla saftigheten mår en del kött bra av att förkokas innan marinering och grillning. Inte minst fågel och fläskkött som ju ska vara genomstekt när du serverar det. Koktiderna varierar beroende på vad du ska grilla. Tunna revben behöver bara ett par minuter, tjocka revben 10-12 minuter och tjocka karrékotletter och kycklingklubbor blir grillfärdiga efter 5-6 minuter. Något annat att tänka på är mörning. Mörning innebär att köttets egna enzymer bryter ner proteiner i bindväv och celler, och vatten i köttet dunstar. Den vanligaste metoden är vacuummörning, men även hängmörat kött är vanligt. Dessa processer tar ungefär två veckor men du kan själv snabbt möra köttet på ca 15 min genom att gnida in det med kiwi, ananas eller papaya. Viktigt! Torka av innan du grillar!