Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
En riktigt god jul handlar om glädje, god mat och gott sällskap. Här har vi samlat våra recept för julens plockmat redo att plockas fram när det är dags för julfest eller julmingel. Det som är roligt med julens plockmat är att det här finns stort utrymme att exprimentera, dekonstruera och där med imponera på dina gäster. Ett jultilltugg kan innehålla de goda smakerna julen har att erbjuda men på ett helt nytt sätt.
Får man ta en till?
GRÄDDSTUVAD GRÖNKÅL
Samtliga recept är beräknade för 4 personer.
400 g grönkål
2 msk smör
3 dl vispgrädde
2 msk sirap
salt och peppar
Gör så här:
- Ta bort den tjocka nerven på grönkålen och strimla resten.
- Fräs grönkålen i smöret utan att det tar färg i ca 3 minuter.
- Tillsätt grädden och låt koka ihop tills grädden tjocknar.
- Tillsätt sirap samt salt och peppar.
- Gott tillbehör till vad som helst på julbordet.
JULSKINKA, STEKT BRYSSELKÅL, BACON
Julskinka
500g brysselkål
1 st vitlöksklyfta
1 pkt bacon
½ olivolja
1 msk smör
Salt och peppar
Gör så här:
- Skär bort roten och ta bort de yttersta bladen på brysselkålen. Hacka vitlöksklyftan.
- Skär baconet i tunna strimlor.
- Börja med att stek baconet i olivoljan. Stek sedan brysselkålen i några minuter. Tillsätt smöret. Salta och peppra. Stek i ytterligare några minuter.
- Servera med skivad julskinka och en klick grov senap.
KANAPÉER PÅ KALVSYLTA, ÄPPLE, VÄSTERBOTTENSCRÈME OCH SYLTAD SVAMP
4 skivor julvört
4 skivor kalvsylta
1 st äpple
0,5 dl majonnäs
0,5 dl riven västerbottensost
(eller annan lagrad ost)
1 blad svartkål
syltad svamp
svartpeppar
Gör så här:
- Skär varje skiva bröd och syltan i 4 st fyrkanter. Tärna äpplet fint. Fritera svartkålsbladet i 180 grader i några minuter tills det blir krispigt. Fritera gärna flera, då det är gott som snacks. Lägg kalvsyltan på julvörten.
- Riv osten och blanda med majonnäsen och mald svartpeppar. Skeda eller spritsa på crèmen på syltan. Toppa med äppeltärningar och syltad svamp. Sista finishen bryt svartkålen över kanapéerna. Ett bra sätt att ta vara på överbliven sylta från julbordet.
Fläskkorv, senapssås och krossad parmesanpotatis
1 st fläskkorv
1 st gullök
2 dl crème fraiche
2 msk grov senap
1 msk dijon
Kokta överblivna potatisar
Smör
Parmesan riven
Svartpeppar i kvarn
Persilja
Gör så här:
- Skala och skiva korven. Koka upp vatten med salt, kryddpeppar, lagerblad och skivad gullök. Lägg i korvskivorna och sjud i ca 10 min.
- Koka upp crème fraiche och vispa ihop med de två senapssorterna. Koka i ca 2 minuter.
- Ta överbliven kokt potatis från sillen. Krossa de lätt med en gaffel och lägg på smör. Salta, peppra och riv parmesan över. Baka i ugnsform på 180 grader i ca 10–15 minuter tills de får fin färg. Vrid över med pepparkvarnen. Strimla ner persilja över potatisen.
- Potatisen är gott som tillbehör till det mesta. Barnens favorit.
Asiatiska revbensspjäll, rödkålssallad med kimchi och sesam
Revbensspjäll
2 st revbensspjäll knäckta
salt
svartpeppar nymald
socker
japansk soja
Glaze:
1 dl hoisin
1 dl black bean garlic sauce
2 msk riven ingefära
1 msk rostad mörk sesamolja
Rödkålssallad:
400 g strimlad rödkål
1 knippe salladslök
2 msk japansk soja
1 msk honung flytande
2 st lime pressad
1 msk sesamolja rostad
1 msk riven ingefära
1 msk rostade vita sesamfrön
Gör så här:
- Gnid in revbenen i salt och peppar samt lite socker. Lägg i en djup ugnsform.
Slå på vatten så det täcker revbenspjällen och addera lite soja ca 1 dl. Baka i ugnen i 2-2,5 timmar på 150 grader. Spä med mer vatten om det behövs. När benen lossnar är revbenen klara. Häll av vätskan. - Vispa i ordning glazen. Pensla på båda sidorna och baka i ugnen på 180 grader i ca 15
minuter på varje sida tills de har fått fin färg. - Strimla rödkålen och salladslöken. Vispa ihop ingredienserna till vinägretten. Toppa med sesamfrön. Gott att servera med majonnäs.
Carpaccio på julskinka med baconmajonnäs och äpple
400 g julskinka, tunt skivad
½ pkt bacon, strimlat stekt
1,5 dl majonnäs
1 st äpple, tärnat
2 st rädisor, tunt skivade
2 msk rostad lök
2 st friséesalladsblad,
plockad fint
Svartpeppar och olivolja
Gör så här:
- Skiva skinkan tunt. Lägg ut omlott på 4 st tallrikar eller ett stort runt fat. Strimla baconet fint och stek baconet krispigt. Låt svalna på papper och blanda sen med majonnäsen. Smaksätt med nymalen svartpeppar. Lägg gärna majonnäsen i spritspåse och gör ett fint mönster över skinkan.
- Tärna äpplet fint och sprid ut över skinkan. Strössla över den rostade löken och avsluta med att lägga på friséesallad och tillsätt rädisskivorna. Slå lite olivolja över tallrikarna och avsluta med nymalen svartpeppar.
- Ett perfekt sätt att ta hand om skinkan dag två.
Rullat äppelfläsk med julskinka i tunnbröd
Hetta upp en panna med smör, stek fläsket knaprigt och lyft ut och låt rinna av på papper. Stek lök och äpplen i det överblivna fettet, krydda med...
Enbärsglacerade revbensspjäll med rödkålsslaw
Förkoka revbensspjäll. Koka upp 1-1 ½ liter vatten, lägg i revbensspjällen och koka upp under lock. Skumma av ev skum med en slev. Tillsätt sedan e...
Rubens Santa Sandwich
Blanda majonäs, chilisås & pepparrot till en dressing. Rosta brödet så det är frasigt. Bred på rikligt med dressing. Toppa med rödkålssallad och...
Vättens Julmacka
Blanda rivet äpple, rotselleri, valnötter, majonäs, gräddfil och dijonsenap till en waldorfssallad. Stek brödet knaprigt. Grunda brödet med ett par...
Ädeloströra med lökkorv
1. Riv ädelosten på ett rivjärn. 2. Blanda ihop med färskosten, aprikos och timjan. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär upp korven i skivor. 5...
Julskinka kummin med kryddad ost
1. Rosta kummin i en torr stekpanna. Låt kallna. 2. Blanda ihop ost, crème fraiche, kummin och krydda med salt och peppar. 3. Rulla till 20 bollar....
Köttbullar på kavring med rödbets-spread
1. Dela betorna i bitar. 2. Mixa betorna släta och rör ihop med kvarg och cornichons. 3. Smaka av med salt och peppar. 4. Skär bort kanterna på...
Lätt-glaserade Alspånrökta revben med päronkompott
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär revbena i bitar. 2. Glaze: Lägg ingredienserna till glazen i en kastrull och koka upp. 3. Lägg revbenen på ugnsfa...
Gräddkokt svartkål med prinskorv
1. Riv bort den grova stammen från kålen och strimla. 2. Skala och hacka löken. 3. Värm smör i en kastrull och fräs kål och lök mjuk. 4. Tillsätt...
Syrlig Waldorfsallad med enrisrökt korv
1. Skala rotsellerin och skär i strimlor. 2. Kärna ur äpplet och skär i strimlor med skalet kvar. 3. Strimla tomaterna. 4. Blanda ihop crème fraich...
Picklad rödkål med knaperstekt bacon
1. Strimla rödkålen fint. 2. Dela granatäpplet, knacka ur kärnorna och ta tillvara på saften. 3. Riv skalet från apelsinen och blanda ner i kålen....
Råstekt brysselkål med julskinka och rostade nötter
1. Dela brysselkålen i kvartar. 2. Värm smör i en stekpanna och stek kålen tills den blir mjuk och börjar få färg. 3. Tillsätt russin, rosmarin,...
Vört-brioche
Blir ca 12 st små bullar eller 1 stort bröd. Blanda porter och jäst i en bunke och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt ägg, sirap, vörtmix,...
Hemgjord senap
Lägg senapsfröna i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och sila av. Upprepa 2 gånger till. Detta gör att den värsta bitterheten försvinner fr...
Griljerad julskinka
Receptet är för en stor julskinka, halvera mängden för en minijulskinkan. Sätt på ugnen på högsta grillvärme. Blanda allt utom panko. Pensla på den...
Läckökorvschips på västerbottenspaj
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop picklingslagen och slå över den skivade rödlöken. Förgrädda pajskalet i 10 minuter om så behövs. Rör samman...
SCAN DELI KALVSYLTA
Gjord på klassiskt recept hämtar vår smakrika sylta av kalvkött inspiration från den gamla goda tidens matkultur. Alla våra produkter innehåller...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS SKIVAD 130G
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på...
Mammas Köttbullar 1000g
Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...
Julpastej
Scan Julpastej är en klassisk pastej med julig kryddning av bl. a. nejlika och kanel. Vår julpastej innehåller även grädde, som ger en krämig...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...