Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Kokt eller rimmad?
Dags att välja årets julskinka, men osäker på vad skillnaden mellan kokt och rimmad julskinka är?
Rimning är en konserveringsmetod där man saltar köttet. En rimmad skinka är alltså inte kokt eller tillagad.
En kokt julskinka är precis som det låter - kokt. Skinka är redo att ätas, men självklart föreslår vi att du griljerar din julskinka så den smakar extra gott.
Så här lagar du julskinkan från grunden
För dig som håller på traditioner och har gott om tid för julstök, finns flera olika varianter av rimmad julskinka. Välj vår Rimmad Lättrökt eller njut av vår Gårdsmärkta julskinka där du ser vilken svensk gård skinkan kommer ifrån.
Oavsett om du ugnsbakar eller kokar din julskinka, är låg temperatur och lång tillagning hemligheten bakom ett perfekt resultat. Skinkan blir nämligen lätt torr om den tillagas för fort.
En stektermometer som visar julskinkans innertemperatur, är ett perfekt verktyg att använda sig av.
Kokad julskinka
Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Stick en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan i en gryta och häll på kallt vatten så att det täcker. Tillsätt kryddpepparkorn, lagerblad och lök.
Koka upp och låt skinkan sjuda under lock på svag värme. Ta upp skinkan när termometern visar mellan 70°C och 75°C, då den är som bäst. Beräknad tillagningstid är 0,5-1 timme per kilo skinka.
Ugnsbakad julskinka
Skölj skinkan hastigt i kallt vatten. Lägg skinkan med svålen upp i en ugnssäker form.
Du kan baka skinkan i antingen 125°C eller 175°C. Den lägre temperaturen tar längre tid men ger i gengäld en ännu saftigare och mörare skinka.
Om du väljer 175°C ska skinkan svepas in i folie. Stick in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i skinkan. Skinkan är klar när termometern visar 70°C.
Du kan också låta den stå till 75°C då den är väl tillagad, men mer än så gör att den troligen blir torr. Tänk också på att skinkan fortsätter att tillagas när du griljerar den.
Beräknad tillagningstid i 125°C är 1,5-2 timmar per kilo skinka. I 175°C tar det cirka 1-1,5 timmar per kilo. Vi rekommenderar dock att alltid använda en stektermometer för att vara säker på att den går precis lagom länge.
- Var inte rädd för att servera skinkan ljummen! Griljera därför precis innan servering och låt stå vila i rumstemperatur så sprider sig värmen genom hela skinkan och gör det härligare att äta.
- Tryck gärna ner 10 st kryddnejlikor i skinkan innan bakning, så sprider sig en underbar doft i köket när den griljeras.
- Panko istället för ströbröd ger en lite krispigare topping, men går också att använda 50/50.
- Ha en riktigt vass kniv när du skär skinkan, så att bitarna blir tunna. Det är också viktigt att skära tvärs över fibrerna, så upplevs skinkan mörare och saftigare.
- Prova att lägga till 3 msk färskriven pepparrot i griljeringen. Pepparrot har samma typ av hetta som senap och ger en härlig karaktär.
- För en lite lyxigare griljering kan man försiktigt pensla skinkan med brynt smör ovanpå griljeringen innan den ställs in i ugnen.
Dags för griljering
När du är färdig med din kokta eller ugnsbakade julskinka, tar du bort nätet och skär bort svålen. När skinkan har svalnat är den redo att griljeras.
Här kan du läsa mer om hur du griljerar och inspireras av våra olika recept – allt från klassisk griljering till lite mer oväntade smakkombinationer.
Häll inte bort spadet
När du kokat din skinka blir det ett välsmakande spad över. Med detta som utgångspunkt kan du göra många goda rätter, som till exempel dopp i grytan.
Därför har vi låtit spadet från våra färdigkokta skinkor vara kvar i förpackningen. Men tänk på att spadet är väldigt koncentrerat och bör spädas ut innan det används.
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Förgyll julminglet med plockmat
En riktigt god jul bygger på mys, glädje och njutning. Ja, det är ju faktiskt en gemenskap som börjar långt innan själva julafton. Därför vill vi...
JULSKINKA KOKT GOURMET CA 2,7KG
En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...
JULSKINKA KOKT EKO CA 2,4KG
Scans fina ekologiska julskinka tar tillvara på alla skinkans delar. Vi delar skinkan i 4 delar för att få en ca vikt 2 kg per Julskinka. Råvaran ä...
JULSKINKA SKIVAD KOKT & GRILJERAD CA 1,2KG
Scan Hel Skivad Julskinka är bara att öppna och njuta. Vår lätthanterade julskinka, gjord på skinka från Pigghamgris, har här både griljerats &...