Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Godare med griljering
Julskinkan har en traditionell och viktig plats på julbordet. Att griljera julskinka själv är lätt och går att göra med en så väl färdigkokt julskinka som om du väljer en rimmad eller okokt skinka.
Att griljera julskinkan innebär helt enkelt att du panerar den med gott ströbröd eller något spännande, som pepparkaka, som sedan mixas med senap och in i ugnen för att ge skinkan en krispig kant.
Här har vi samlat våra bästa griljerings tips för hur du gör en riktigt god julskinka!
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda ägg, socker och senap. Ingredienserna bör vara rumstempererade för bästa resultat. Pensla blandningen på skinkan.
3. Strö över ströbrödet. Stick om du vill in hela kryddnejlikor i skinkan. Få saker doftar så juligt som just kryddnejlika.
4. Griljera skinkan i 10–15 minuter tills den fått fin färg.
5. Låt skinkan svalna så fort som möjligt.
Traditionell griljering
Här är receptet på det mest klassiska och traditionella sättet att griljera en julskinka. Det är enkelt att göra och ger den perfekta skinkan. En succé på julbordet.
Ingredienser:
2 msk senap
1 st ägg
1⁄2 dl ströbröd
1⁄2 dl socker (valfritt)
Hela kryddnejlikor
Haralds griljering
Receptet är för en stor skinka, halvera mängden för minijulskinkan.
1 dl senap (tex 50/50 dijonsenap och grov skånsk senap)
2 msk honung
2 st äggulor
½ dl panko eller ströbröd
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på högsta grillvärme.
2. Blanda allt utom panko. Pensla på den kokta julskinkan. Strö över panko, lite flingsalt och nymald svartpeppar.
3. Griljera högt upp i ugnen till gyllenbrun, ca 5 minuter.
4. Låt svalna lite, skär i tunna skivor och servera.
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 220°C.
2. Blanda senap, ingefära och ägg i en skål. Bred blandningen på skinkan.
3. Strö över smulade pepparkakor och ställ skinkan i ugnen tills griljeringen fått fin färg, 10–15 minuter.
4. Sätt i nejlikorna när skinkan är kall.
Pepparkaksgriljering
Om julskinkan är det viktigaste för julen så kommer inte pepparkakan långt efter. I den här griljeringen kombinerar vi den med ingefära för en modern touch till en klassisk smak.
Ingredienser:
3 msk skånsk grovkornig senap
1 msk fransk senap
2 tsk malen ingefära
1 st ägg
1 dl pepparkakssmulor
Kryddnejlikor
Citrusgriljering
En frisk citrusgriljering med apelsin, citron och svartpeppar. För dig som inte vågar ta ut svängarna hela vägen men vill gå utanför ramarna en aning. Enkelt och gott.
Ingredienser:
1 citron
1 apelsin
1 krm svartpeppar, grovmald
1 msk apelsinblomshonung
1 äggula
4 msk senap
3 msk ströbröd
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tvätta frukterna väl och riv skalet.
3. Blanda skalet med peppar, honung och äggula.
4. Rör i senapen och pensla blandningen på skinkan.
5. Strö över ströbrödet.
6. Griljera i mitten av ugnen, 10–15 min. Passa noga och låt sedan julskinkan kallna snabbt.
Lyxgriljering
Brunt socker, smör och en senapsblandning, enkla på egen hand men tillsammans hänför de ens smaksinnen för att få till det lilla extra.
Ingredienser:
3 msk skånsk senap
1 msk fransk senap
1 st ägg
1⁄2 dl muscovado- eller
farinsocker
1⁄2 dl ströbröd
50 g smält smör
Hela kryddnejlikor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Blanda senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan.
3. Strö över ströbrödet. Sätt i kryddnejlikorna.
4. Droppa över det smälta smöret.
5. Griljera i mitten av ugnen, 10–15 min, tills skinkan får en gyllenbrun färg.
Proffsens tips för griljering
Se till att ha ett gäng olika senapssorter hemma, det blir alltid ett lyft om du använder flera sorter. Om du vill göra din blandning sötare, skippa sockret och använd i stället honung – det ger en rundare smak. För dig som är ute efter en fastare griljering, addera en äggula i mixen. Och sist men inte minst, tänk på att ställa skinkan längst ner i ugnen, då är risken mindre att den bränns.
Svensk matkonst
Varje jul står den där vid det vackert uppdukade julbordet – julaftons huvudattraktion. Den är så självklar att vi ofta tar den för given. Men visst vore det kul att veta lite mer om en av våra största mattraditioner?
Julskinkan fanns faktiskt med i stora delar av Sverige redan under 1700-talet. Det skulle dock dröja ända till slutet av 1800-talet innan bönderna började ändra vissa tillvägagångsätt. Ja, man bestämde sig nu för att njuta av skinkan i stunden. Köttet från de grisar man slaktade vid luciadagen saltades inte, utan serverades istället färskt vid julbordet.
Ett ännu större genombrott kan vi tacka konstnärinnan Jenny Nyström för. Hon tyckte att julskinkan såg pampig ut – griljerad och pyntad – och hon bestämde sig för att göra den ännu pampigare på bild. Hennes målningar blev till en framgångssaga och sålde i stora upplagor. Vilket sannolikt kan ha bidragit till att den saftiga julskinkan föll alltfler i smaken. Under 1900-talet blev den sedan helt och hållet synonym med svensk julmat. Så nu står den där varje jul: Skinkan. Full av historik. Och smak.
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS CA 2,4 KG
Julskinka av svensk Hållbarhetgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Julskinkan är färdigkokt och tillagas geno...
JULSKINKA KOKT GOURMET CA 2,7KG
En lyxigare julskinka som framtagits med extra omsorg. Den är specialskuren och är utan buljong. Gourmet julskinka är färdigkokt. Genom att du själ...
JULSKINKA KOKT EKO CA 2,4KG
Scans fina ekologiska julskinka tar tillvara på alla skinkans delar. Vi delar skinkan i 4 delar för att få en ca vikt 2 kg per Julskinka. Råvaran ä...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Så här lagar du julskinka från grunden
En rimmad julskinka tillagar du genom att antingen ugnsbaka eller koka den. Så här gör du steg för steg, för att få din julskinka riktigt saftig oc...
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...