Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Alla älskar vi väl grillade revben till jul, strunta i ugnen i år och grilla revbenen så blir de extra smokey och goda. Att grilla julskinkan på grillen tar inte mycket längre tid än i ugnen, ca 2 timmar, och för dig som vill ha en mer rökig smak kan du ha i rökflis eller äppelflis. Självklart kan du griljera din julskinka precis som vanligt direkt på grillen.
Tillsammans med Weber har vi samlat massa tips för hur du grillar till jul. Provar att förvandla din grill till en slow roaster och grilla på en lägre temperatur, ännu smidigare blir det om du lägger ditt kött i en gjutjärnsgryta eller om du packar in dina julpotatisar i ugnsfolie med smör och rosmarin eller varför inte spetskål och fänkål kryddad med kryddpeppar för den där riktigt juliga smaken.
Se till att klä dig varmt och duka ett härlig grillat julbord ute med potatis- och kålknyten, grillade prinskorvar, revbenspjäll och goda spett med köttbullar samlade runt den saftigt grillade julskinkan.
Trevlig grillning och god jul!
Om grillen
Innan du sätter igång grillen i vinter, så är det viktigt att se till att din grill är redo. Oavsett om du föredrar gasolgrillar eller kolgrillar så ser du till att din grill är ren och att grillen är funktionsduglig, sen kan du fokusera på gästerna när maten tillagas i grillen. De här tipsen tar bara någon minut att genomföra och kommer se till att du kan grilla säkert hela vintern.
För gasolgrillar
1. Kontrollera för läckage - När du kopplar ur eller byter en gasoltank bör du kontrollera för läckage. Applicera vatten blandat med diskmedel på kopplingen, om det börjar bubbla när du drar på gasen, STÄNG GENAST AV GRILLEN. Du har en gasläcka. Testa eventuellt att byta gasoltank.
2. Borsta brännarna - Använd en ren grillborste och rengör de små hålen på dina brännare genom att borsta tvärs över brännarna för att få bort all eventuell oxidering och smuts från hålen. Borsta inte längst med brännarna eftersom du kan råka skjuta mer smuts ner i hålen.
3. Kontrollera baljan - Överblivet fett kan fastna på sidan av baljan över tid. Fettet är antändningsbart, så använd en plastskrapa för att rensa ner allt i fettuppsamlaren. Rensa fettuppsamlaren - Skrapa ner allt fett i uppsamlaren för att undvika eventuella fettbränder. Töm eller byt aluminiumformen.
För kolgrillar
1. Rensa all aska - Rensa all aska från baljan och askuppsamlaren innan du tänder grillen. Din grill kommer brinna bättre och du slipper att askan sätter sig på maten.
2. Se till att din grillkol och briketter är helt torra och fria från snö eller fukt, något som lätt händer om överbliven kol legat förrådet under hösten.
3. Förbered bränslet - När du grillar på din kolgrill se till att ha i lite extra bränsle då det tenderar att brinna fortare i kallt och blåsigt väder.
I KÖKET:
1. Lägg laxsidan på rökplankan med skinnsidan ned.
2. Torka av laxbiten med hushållspapper (känn efter med fingrarna om det sitter några ben kvar i laxen).
3. Krydda laxen med paprikapulver, salt och peppar.
4. Dela citronen.
VID GRILLEN:
1. Gör i ordning grillen för grillning på indirekt värme 110°C. Använder du en kolgrill ska du ta en skorstenständare som är fylld 1/3 med briketter.
2. Borsta sedan gallret.
3. Placera citronhalvorna med snittytorna nedåt så nära direkt värme som möjligt. Stäng locket.
4. Placera laxsidan med rökplankan på indirekt värme.
5. Efter ca 20 minuter lyfter du locket och pressar ena citronhalvan över laxen. Vänd samtidigt den andra citronhalvan om med snittytan uppåt.
6. Efter 35-40 min bör laxen vara klar med en innertemperatur på ca 50°C.
7. Ta av rökplankan med laxen på och lägg på en skärbräda. Låt laxen få vila innan servering.
8. Pressa över den andra citronhalvan och garnera med lite färska örter.
Förberedelse av rökplankan:
1. Blötlägg rökplankan 30 min innan användning.
2. Starta upp grillen på hög värme. Ta plankan ur vattnet och placera den
omedelbart (utan laxen) på grillen över direkt värme.
3. Grilla över direkt värme med locket stängt tills hörnen börjar ryka
(ca 3-5 minuter, var uppmärksam på för mycket glöd i plankan).
Lägg över rökbrädan med den brända sidan uppåt på en skärbräda.
I KÖKET:
1. Sätt skinkan i stekhållaren.
2. Blanda senap, ägg och farinsocker.
VID GRILLEN:
1. Gör i ordning grillen för grillning på indirekt medelhög värme 150°C. Använder du en kolgrill ska du ta en skorstenständare som är fylld 1/2 med briketter.
2. Placera stekhållaren med skinkan på indirekt värme 150°C, grilla skinkan i ca 2 timmar till den har en innertemperatur på 65°C.
3. Tag skinkan av grillen, tag bort evt. svålen. Låt skinkan svalna något.
4. Kontrollera att grillen håller en temp. på 150°C om inte gå till punkt 1.
5. Pensla sedan med ca. halva delen av senapsblandningen på skinkan ett par gånger.
6. Sätt senapsglacerade skinkan på indirekt värme 150°C. Stäng locket. Pensla därefter ett par gånger under 30 min med senapsblandingen.
7. Häll till sist ströbrödet i en sil och skaka denna över skinkan, så att ett fint lager faller över den.
8. Ta av skinka och låt den vila i minst 30 min innan du skär upp den.
I KÖKET:
1. Förbered de tjocka revbenspällen med att koka dessa i saltat vatten i ca 40 min (70°C innertemperatur). Låt svalna något.
2. Blanda torrkryddorna väl till en så kallad rub i en rymlig skål.
3. Blanda alla ingredienser till glacen i en kastrull och låt den sjuda i 10-12 minuter. Ställ för att svalna av.
4. Dela sedan revbenen i bitar mellan revbenen och gnid in dem med kryddblandningen.
VID GRILLEN:
1. Gör i ordning grillen för grillning på direktvärme 200°C. Använder du en kolgrill ska du ta en skorstenständare som är fylld 3/4 med briketter.
2. Grilla de kryddade revbenen runt om tills du fått en bra karamelliserad yta.
3. Gör i ordning grillen för grillning på indirektvärme 200°C.
4. När önskad grillyta uppnåtts så placera revbenen på indirekt värme och pensla på glacen.
Stäng locket och vänta 5 min.
5. Ta ur revbenen och pensla ytterligare en gång runt om på dessa.
Tips!
Revbenen kan grillas råa i hel bit på grillen och då får du riktiga barbecuade tjocka revbenspjäll.
Gnid in köttet med en ”julig” rub, Använd indirekt värme, 140°C i grillen (skorstenständare som är fylld 1/2 med briketter). Låt revbenen ligga på indirekt värme tills de uppnått en innertemperatur runt 70°C.
Vill du ha lite rökkaraktär så lägger du en näve äpplechips på glöden precis när du lagt i köttet.
Spraya gärna lite äppeljuice på revbenen med jämna mellanrum under grilltiden. När temperaturen har uppnåtts tar du ut revbenen, delar dem mellan benen och penslar in dem med glace och grillar köttet runt om till du fått önskad grillyta. Pensla en sist gång precis innan du tar ut de tjocka revbensspjällen ur grillen.
REVBEN KNÄCKTA
Scan knäckta revben är kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Revbenen sitter vid djurets bröstkorg och är ett smakrikt köt...
Spareribs Hållbarhetsgrisen
Spareribs av svensk Hållbarhetsgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Spareribs passar perfekt till både grill...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt...