Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lyckas med revbensspjällen
Ett av tricken bakom att lyckas med revbensspjällen, är faktiskt vilken värme du använder i de olika momenten. Visste du att det går alldeles utmärkt att förbereda dina spjäll flera dagar innan servering? Ugnsbaka dem tills innertemperaturen är 85 grader. Ta ut dem och kyl ner dem. När det sedan är dags för julbordet, glaserar du revbenen i portionsbitar. Här höjer vi värmen till 225 grader, men de ska bara stå inne i en kvart. När detta är gjort så varmhåller du revbenen tills det är dags för servering. Men tänk på att detta sista moment ska ske på låg temperatur, annars blir spjällen torra.
Revbensspjäll
1500 gr revbensspjäll
Glaze
2 msk honung
1 msk råsocker
1 dl chilisås
30 gr färsk ingefära
1 apelsin
2 msk Kinesisk soya
GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra revbensspjällen innan du bakar dem i ugn i ca 1,5 timmar tills de når innertemperaturen 85 grader. Riv först skalet på apelsinen och sedan ingefäran. Blanda sedan ihop resterande ingredienser och bre ut allt över spjällen. Glacera i ca 15 minuter på 225 grader.
Vad har revbensspjäll med spjut att göra?
Ordet ”spjäll” kommer från det lågtyska ordet ”Sper”, som betyder spjut. Från början stektes nämligen revbenen på stora spjutliknande spett, över öppen eld. Vi betvivlar inte att de fick en alldeles säregen smak, med krispig yta och saftigt kött. Men när vi idag ugnsbakar eller grillar revbenen – och tillsätter en välkomponerad glaze – så kan vi ta fram alldeles underbara smaker. Ja, helt utan eld och spjut.
Revbensspjäll var under lång tid en stor favorit på julbordet. Faktum är att revbensspjällen ofta ansågs vara lite finare än självaste julskinkan. Idag kan vi däremot konstatera att de två rätterna kompletterar varandra perfekt. Vi låter helt enkelt skinkan gå åt det traditionella hållet, och så tar vi ut svängarna med revbensspjällen.
”Revbensspjäll deluxe” är ett begrepp som vi på Scan tagit till oss på allvar. Vi har därför riktat in oss på olika glaze-recept med juliga ingredienser. Ett av dem innehåller ingefära, lök, kanel och hoisinsås. Som du märker är det bara fantasin som sätter gränserna när du vill göra spjällen lite lyxigare.
Revben Hållbarhetsgrisen
Revben av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer alltid från Halla Gård i Västergötland och bonden Anders Gunnarsson. Revbenen sitter vid djurets...
REVBEN KNÄCKTA
Scan knäckta revben är kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Revbenen sitter vid djurets bröstkorg och är ett smakrikt köt...
Delikatessköttbullar
Våra smakrika delikatessköttbullar är lite mindre köttbullar som har en extra hög kötthalt och bjuder på en härligt god och fyllig smak. Och...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS SKIVAD 130G
Skivad julskinka av Hållbarhetsgris från Scan, kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Skivad julskinka av Hållbarhetsgris passar perfekt på...
Prinskorv 1000g
En varmrökt kvalitetsprinskorv med klassisk smak och hög kötthalt. Prinskorvarna är tillverkade med extra tunt skinn. Scan - Alltid svenskt kött fr...
JULBORDET – TUR OCH RETUR
Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman.
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...