Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Tores fem berömda turer
Den som gjorde julbordet känt i medial bemärkelse, var vår mest kända matnestor, Tore Wretman. Han lärde oss inte bara hur man dukar upp ett fantastiskt bord. Tore introducerade också ”turerna”, alltså den ordning som gäller för de olika rätterna. Tanken var att vi skulle äta julbord på ett civiliserat vis, men framför allt så att vi ska få möjlighet att njuta av hela julbordet. Och här kommer de, i tur och ordning:
Tores turer
1. Inled med alla härliga sillinläggningar.
2. Fortsätt sedan med all annan fisk; rökt, gravad, rimmad och inkokt.
3. Här kommer allt kött, från korvar, syltor och aladåber, till pastejer och kallskuret.
4. Nu är det dags för det småvarma, som köttbullar, omelett och Janssons frestelse.
5. Som den sista turen rekommenderas en avrundning med friska och söta rätter, som fruktsallad, tårtor och andra desserter.
CHARKBRICKAN
Charkbrickans omåttliga popularitet på krogen kan väl ingen ha gått miste om? Den brukar dock oftast bestå av importerade skinkor, korvar och ostar. Men tänk dig att istället bjuda på en riktigt julig charkbricka – med svenska förtecken.
Vi har komponerat vår charkbricka med småländsk lökkorv, en riktig klassiker och våra lufttorkade favoriter. Vid sidan av lökkorven finner ni Läckösalami, gammeldags enrisrökt korv. För den picklade touchen väljer vi cornichons och för sötman lägger vi till fikon. Från vårt lufttorkade sortiment har vi valt Prosciutto Crudo en skinka som lufttorkats på italienskt vis och vår goda lufttorkade fänkålssalami som är klassiskt smaksatt med torkad fänkål. Pröva också ett par skivor Läckökorv och en bit ugnsbakad leverpastej. Du kommer garanterat att imponera på dina gäster.
Läs mer om vårt lufttorkade sortimentLäckökorv
Scan Läckökorv är en klassiker från 50-talet, som kallröks på traditionellt vis - långsamt över alspån. Det ger en elegant rökighet och en saftig...
Kallrökt Julkorv
Scans kallrökta julkorv är gjord på svenskt kött och har en hög kötthalt. Den är tillverkad på traditionellt vis genom att rökas långsamt över...
JULSKINKA HÅLLBARHETSGRIS CA 2,4 KG
Julskinka av svensk Hållbarhetgris. Scans Hållbarhetsgris kommer alltid från Halla Gård i Västergötland. Julskinkan är färdigkokt och tillagas geno...
Revben Hållbarhetsgrisen
Revben av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer alltid från Halla Gård i Västergötland och bonden Anders Gunnarsson. Revbenen sitter vid djurets...
Mammas Köttbullar 1000g
Mamma Scans köttbullar är en smakrik klassiker och mångas favorit. De har samma goda smak och har rullats med omsorg i Skara sedan 1970. De är enkl...
Prinskorv 1000g
En varmrökt kvalitetsprinskorv med klassisk smak och hög kötthalt. Prinskorvarna är tillverkade med extra tunt skinn. Scan - Alltid svenskt kött fr...
Välj rätt julskinka
Julskinkan har ofta huvudrollen på julbordet och ska väljas med omsorg. Vi hjälper dig att hitta rätt .
Julbordets alla magiska klassiker
Fyll på med allt det goda som hör julen till, som klassisk julskinka, julköttbullar, prinskorv och julkorv. Här hittar du massor av tips, idéer oc...
Hemligheten bakom att griljera din julskinka
En vacker julskinka kan lyfta vilket julbord som helst. Här tipsar vi om olika griljeringar , från den traditionella sorten till lyx- och...