Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
SMOKIN' HOT
Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker. Lägg rökspån i en rökbox och ställ på gallret så får du en jämn och fin rök. Om du inte hinner röka själv kan du titta in våra alspånsrökta Slow Cooked produkter.
Rökgrillar
Man kan röka i alla grillar men allt fler upptäcker tjusningen med en rökgrill som gör det så mycket enklare. Den är en av anledningarna att rökning blivit en så stark trend i Norden.
ÖVRE GRILLGALLER
Här är röken som intensivast. För en en riktig barbeque ska du hålla 110°C, varmrök runt 90-40°C men du kan röka ända ner till 18°C, då kallas det kallrökning.
VATTENKAR OCH UNDRE GRILLGALLER
Vattnet i karet håller temperaturen på en jämn nivå. På det nedre gallret kan du lägga det du vill grilla, för att kanske senare flytta upp det till det övre gallret.
BALJA FÖR BRICKETTER OCH RÖKTRÄ
Tänd briketterna och lägg ner grillspån. Vill du röka länge grundar du med otända briketter och fyller på med några tända så håller glöden upp till 20 timmar.
välj rätt rökspån
AL
Alspån är en klassisk svensk rökgivare som används mycket. Röksmaken är mild och passar till det mesta, men framför allt till ljust kött, fisk och fågel.
HICKORY
Hickory är ett hårt träslag som ger en tät och fin rök. Den klassiska rökgivaren för en barbeque på nötkött. Men också bra till bacon, annat griskött och faktiskt även ost.
ÄPPLE
Har du beskurit ett äppelträd så kan du ta av barken och låta träet torka innan du lägger det på grillen. Röken blir tät och fruktig, väldigt gott till nöt och gris.
KÖRSBÄR
Precis som med äpple är det viktigt att ta bort barken och se till att träet är torrt. Röksmaken är lite söt och fruktig och passar till ljust kött, gris och fågel.
FYRA RÖKTIPS
1. En rökklåda är en bra investering eftersom det gör det enklare att reglera mängden rök.
2. Koka köttet efter att det är rökt för att få det riktigt mört. Det är så vi gör med våra Slow Cooked-produkter. De är först rökta, för att sedan sous vide kokas (alltså i en hermetiskt tillsluten plastpåse).
3. Temperraturen i grillen bör ligga mellan 120 till 80 grader, är det för varmt under rökningen blir köttet torrt.
4. Undvik två saker: Kådrikt trä – alltså gran eller tall – och trä med bark (och så klart: behandlat eller målat trä). Det skapar en besk smak som inte är god.