Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
MÖRA KÖTT
Mörning gör så att köttet blir mört, det vill säga mer lättskuret och mindre segt. Processen innebär att köttets egna enzymer bryter ner proteiner. Den vanligaste metoden är vacuummörning men även hängmörat kött är vanligt.
Mörningsprocesserna tar ungefär två veckor men du kan själv snabbt möra köttet på ca 15 min genom att gnida in det med kiwi, ananas eller papaya. Torka av innan du grillar!
Läs mer om mörningFÖRKOKA KÖTTET
För att behålla saftigheten mår en del kött bra av att förkokas innan marinering och grillning. Inte minst fågel och fläskkött som ju ska vara genomstekt när du serverar det.
Koktiderna varierar beroende på vad du ska grilla. Tunna revben behöver bara ett par minuter, tjocka revben 10-12 minuter och tjocka karrékotletter och kycklingklubbor blir grillfärdiga efter 5-6 minuter
Sous vide
Kött som kräver lång tillagningstid kan med fördel förberedas genom Sous Vide. Ordet kommer från franskan och betyder ungefär ”under vacuum”.
Kött och marinad vacuumförpackas i en särskild påse och tillagas sedan i vattenbad. Metoden gör att hela köttbiten får samma jämna textur och stekgrad. För att få till en stekyta, så kallad Maillardreaktion, ta ur köttet ur påsen och lägg på grillen.
Läs mer