Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
PREPP, PREPP, PREPP!
Börja med att putsa fläskfilén. Använd en bra köttkniv och skär bort eventuella senor och hinnor. Marinera fläskfilén helst över natten, innan du lägger den på grillen. Då sätter sig smaken i köttet som bäst. Här tipsar vi om goda marinader.
Fläskfilé är en fantastiskt mör detalj men blir lätt torr om den tillagas för hårt eller för länge. Ett tips är att grilla Svensk Rapsgris. Det är ett griskött som är saftigare, godare, mer smakrikt och enklare att grilla
Helgrilla fläskfilén
Hemligheten för att få det perfekta köttet är att först få lite grillyta och sedan tillaga fläskfilén enligt principen ”Low and slow”. Det betyder att du först bryner fläskfilén över glöden och sedan flyttar köttet till den del av grillen där det inte är någon glöd.
Sätt i en grilltermometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Ta på locket på grillen och vänta tills fläskfilén har en innertemperatur på 67 grader.
GRILLTID OCH INNERTEMPERATUR
Hur länge du ska grilla fläskfilén beror på hur stor biten är. Såklart. En hel fläskfilé på 450 g ska grillas i ca 30 minuter. För att vara på den säkra sidan rekommenderas att använda en termometer som mäter innertemperaturen. En fläskfilé smakar som bäst när den har en innertemperatur på 65-70 ºC.
Läs mer i tid- & temperaturguiden
EFTER GRILLNINGEN
Låt köttet vila 10-15 minuter innan servering, gärna under bakplåtspapper så att köttsaften inte sipprar ut. Använd inte folie när köttet ska vila, då fortsätter tillagningen av köttet till viss del. Smaklig måltid!
ANVÄND SVENSK RAPSGRIS
Svensk Rapsgris® är ett griskött som är saftigare, godare och mer smakrikt. Hemligheten bakom den goda smaken är att våra grisar får svensk raps i sitt foder.
MER OM fläskfilé
Vill du veta mer om fläskfilé? I vår köttguide skriver vi mer om denna detaljens ursprung och historia, andra tillagningssätt samt mycket mer som är värt att veta om fläskfilé.
Läs mer