grillguiden

Grilla perfekt fläskfilé

 

 

Fläskfilén är den möraste biten på grisen och passar att grilla både hel och i skivor. Fläskfilé passar utmärkt för både vardagsgrillen och festmåltiden. Här har vi samlat lite inspiration för hur du lyckas med din fläskfilé.

PREPP, PREPP, PREPP!

 

Börja med att putsa fläskfilén. Använd en bra köttkniv och skär bort eventuella senor och hinnor. Marinera fläskfilén helst över natten, innan du lägger den på grillen. Då sätter sig smaken i köttet som bäst. Här tipsar vi om goda marinader.

Fläskfilé är en fantastiskt mör detalj men blir lätt torr om den tillagas för hårt eller för länge. Ett tips är att grilla Svensk Rapsgris. Det är ett griskött som är saftigare, godare, mer smakrikt och enklare att grilla

film12 flaskfile GRILL
Filmrecept

Direkt grillning och fläskfilé

cavemen grill pork

Helgrilla fläskfilén

Hemligheten för att få det perfekta köttet är att först få lite grillyta och sedan tillaga fläskfilén enligt principen ”Low and slow”. Det betyder att du först bryner fläskfilén över glöden och sedan flyttar köttet till den del av grillen där det inte är någon glöd.

Sätt i en grilltermometer i den tjockaste delen av fläskfilén. Ta på locket på grillen och vänta tills fläskfilén har en innertemperatur på 67 grader.

 

GRILLTID OCH INNERTEMPERATUR

Hur länge du ska grilla fläskfilén beror på hur stor biten är. Såklart. En hel fläskfilé på 450 g ska grillas i ca 30 minuter. För att vara på den säkra sidan rekommenderas att använda en termometer som mäter innertemperaturen. En fläskfilé smakar som bäst när den har en innertemperatur på 65-70 ºC.

Läs mer i tid- & temperaturguiden

EFTER GRILLNINGEN

Låt köttet vila 10-15 minuter innan servering, gärna under bakplåtspapper så att köttsaften inte sipprar ut. Använd inte folie när köttet ska vila, då fortsätter tillagningen av köttet till viss del. Smaklig måltid!

 

ANVÄND SVENSK RAPSGRIS

Svensk Rapsgris® är ett griskött som är saftigare, godare och mer smakrikt. Hemligheten bakom den goda smaken är att våra grisar får svensk raps i sitt foder.

köttguiden

MER OM fläskfilé

Vill du veta mer om fläskfilé? I vår köttguide skriver vi mer om denna detaljens ursprung och historia, andra tillagningssätt samt mycket mer som är värt att veta om fläskfilé.

Läs mer