Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
GRILLA HELA GRÖNSAKER
Grilla ett helt blomkålshuvud på indirekt värme och servera med en fräsch vinägrett.
Gör så här: Ansa blomkålshuvudet. Salta och ringla lite olja över blomkålen. Grilla indirekt eller ugnsbaka ca 40 minuter på ca 175 grader. Ringla sedan över en vinägrett med följande ingredienser: 0,5 dl hackad kapris, 1 finhackad schalottenlök, 2 tsk dijonsenap, 2 msk vinäger, 1 dl olivolja och salt.
KRYDDSMÖR
Gör flera och våga variera. Här har vi gjort ett limesmör med chili och cocos som matchar sötman hos majsen.
Mixa följande ingredienser i en matberedare: 100 g rumstempererat smör, finrivet skal från en lime och 2 tsk pressad limejuice, en urkärnad och hackad chili, 3 msk cocosflingor och salt. Grilla majskolvarna till fin färg. Vänd dem i smöret och strö på lite flingsalt.
Till receptetBarbequesås smaksatt med kaffe
Gör så här: Lägg ner chipotlen, vitlöken och äpplet i en kastrull och fräs ett par minuter på medelhög temperatur i lite olja. Häll ner resten av ingredienserna utom kaffet och koka ca 5 minuter. Häll upp såsen i en mixer, tillsätt kaffet och mixa slätt. Smaka av med salt.
1 chipotle, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 äpple, urkärnat tärnat
1 dl brun farin
1⁄2 dl rödvinsvinäger
2 dl passerade tomater
1 msk frystorkat kaffe
Olja och salt
GLÖM INTE OSTEN!
En parmesan eller pecorino som topping förstärker smakerna på både kött och grönsaker.
GRILLAD SPETSKÅL
1 spetskål
50 g pecorino-ost
olja och salt
BASILIKACITRONETT
2 msk pressad citron
3 msk olivolja
2 msk finstrimlad basilika
Halvera spetskålen. Salta och ringla över lite olja. Grilla eller ugnsbaka spetskålen ca 20 minuter på 175°C. Blanda ingredienserna till citronetten och ringla den sedan över spetskålen. Hyvla över pecorino-osten.
Hummus efter humör
En röra baserad på kikärtor och sesam kan varieras i oändlighet. Varför inte med kokta rödbetor?
Mixa följande ingredienser till en grynig röra: 250 g kokta kikärter, 150 g kokta rödbetor, 3 msk god olivolja, 2 hackade vitlöksklyftor, 2 msk tahini, 1 msk pressad citronjuice och salt.