Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
VÅRA BÄSTA GRILLTIPS
Det bästa med att grilla är att det både är gott, roligt och socialt! Att stå ute i solskenet med vänner och familj, prata och småäta på lite god chark medan grillen blir varm, vilken härlig dag. Här har vi samlat de bästa tipsen på en riktigt lyckad grillning och allt du behöver tänka på innan, under och efter grillningen.
DEN MÄKTIGA KORVEN
Korv är världens mat. Olika länder och regioner har sina egna smaker och varianter på vår mest älskade charkprodukt. Att vi älskar korven är inte så konstigt. Den funkar både till vardag och fest och går att variera i oändlighet.
Läs merFlintastek
En riktig grillklassiker - Sveriges mest sålda marinerade grillprodukt!
Läs mer om flintastekenBLI EN HÖJDARE PÅ HAMBURGARE
Hur gör man hamburgare på högrevsfärs? Borde du det? Vad ska man tänka på när man grillar hamburgare? Här är några enkla tips och knep på allt från vilken grillmetod du ska använda till hur du formar burgaren för att den ska bli perfekt.
Läs merRÖK RÄTT PÅ GRILLEN
Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker. Lägg rökspån i en rökbox och ställ på gallret så får du en jämn och fin rök. Om du inte hinner röka själv kan du titta in våra alspånsrökta Slow Cooked produkter.
Läs merGrillrulle Ramslök
Scan Grillrulle har en rund men smakrik karaktär. Svenska smaker av Ramslök och örter. grillrulle är en mager men otroligt mör fläskdetalj, en del ...
Grillspett Mild Chili
Scan Grillspett av svensk skinkråvara (fransyska) är lätt att lyckas med. Den milda chilismaken uppskattas av hela familjen. Grovt färserad råvara...
Flintastek Bacon
Scan svenska grillklassiker från 70-talet. 2024 års smak är...Bacon! En rökig och fyllig smak av bacon. Flintastek är en stor fin skiva utskuren fr...
Grillkotlett Tomat & Basilika
Scan Grillkotlett smaksatt med Tomat och Basilika sänder tankarna till en ljummen sommarkväll. Som Italien fast hemma. Njut av den tydliga tomat -...
Grillspjut
Planerar du en bjudning så passar Scan Grillspjut perfekt. Den är god, smakrik och räcker dessutom till många. Grillspjutet består av ytterfilé,...
Pluma
Scan Pluma Grill är något att smaksätta själv till grillen. Resultatet på köttet blir alltid bra då Pluman är marinerad i saltlake och behåller då...
Flintastek Original
Sommarens och grillens okrönte kung! Med vår härliga Flintastek, gjord på svenskt kött av hög kvalitet, kan du få till ett lyckat resultat varje...
Marinera ditt kött i tid!
Marinader kommer i en massa goda smaker och kan förhöja smakupplevelse för ditt tilltänkta recept, men se till att marinera ditt kött i tid. Minst 2 timmar innan för att det åtminstone ska få lite smak, men om du vill att ditt kött ska få riktigt bra med smak satsa på att marinera det i ett dygn.
Den perfekta glöden
Som grillare är vi alla på jakt efter den där alldeles perfekta glöden, men hur ser den egentligen ut? Det viktigaste när du grillar kött är att din grill och ditt galler är riktigt varmt, så ditt kött blir perfekt grillat, en kall grill kommer göra köttet tråkigt. När glöden är så där perfekt askgrå och glödande under är det dags att lägga på ditt galler, se till att gallret är riktigt hett innan du lägger på ditt kött. Du vill att köttet ska få fina grillränder, då vet du att gallret är varmt nog. När du lagt på ditt kött kan du även pensla det med en god glaze, vänd gärna köttet så du ser till att båda sidorna från bra med glaze, och snåla inte!
Grilla inte kallt kött
Se till att ditt kött inte är kallt när du börjar grilla, kallt kött har ofta en längre tillagningstid och även om det ser klart ut på utsidan kan det vara kallt och ofärdigt inuti. Se därför till att ditt kött är rumstempererat innan du börjar grilla.
Torka, salta & krydda
Vi rekommenderar att du torkar av ditt kött innan du börjar grilla det, på så vis torkar du bort protein vilket gör att köttet inte bränner fast på grillen lika lätt. Efter att du lätt torkat av ditt kött kan du salta, krydda eller rubba in goda kryddor i ditt kött. Salt är en smakförhöjare och tillsammans med en god rub blir det kött extra gott.
Grilla tar tid
Kom ihåg att grilla tar tid, skynda inte köttet genom att vända det för mycket eller genom att hälla på mer tändvätska, låt grillningen ta tid och njut av det fina vädret. Men hur lång tid tar det då att grilla? Grilltiden beror på vilket kött du valt att grilla. Nötkött som entrecôte tar oftast kortare tid än fläskfilé då entrecôte främst behöver en fin grillyta men kan ha en fin rosa färg inuti. Fläskfilé däremot vill du ska bli helt genomstekt utan att bli för torr. Vi rekommenderar att du skaffar dig en grilltermometer för att intyga att ditt kött är klart och i vår temperaturguide hittar du alla innertemperaturer för olika typer av kött.
Undvik folie
Packa inte in ditt kött i folie. Folie gör så att det fina grillade köttet hålls varmt, men den värmen gör så att köttet istället blir torrt och tappar sin fina textur. Se därför till att tajma din grillning perfekt så du slipper sega och torra köttbitar.
Tillbehör gör allt godare
Tillbehören gör alla grillmiddagar minst 50% godare! Se till att lyxa till dig med en god potatissallad eller grillade grönsaker. Goda såser kan det inte heller bli för många av.
Läs merVad gör jag med grillen?
När du grillat klart, sätt locket på grillen för att kväva syretillförseln. Undvik att röra grillen förrän den är kall och då kan du skyffla ut kol och briketter. Kom även ihåg att rengöra gallret, ett varmt galler går lättare att rengöra än ett kallt, men se till att inte bränna eller göra illa dig!
Grilla
Alla gillar grillen. Men vi är ganska olika i hur vi grillar. Somliga kastar sig över grillen med ett otroligt fokus, medan andra bara tänder och låter elden ha sin gång. Men vem har rätt?
Läs mer om grillningPREPPA DITT KÖTT
När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips
Läs mer