Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Oxfilé
Fint som snus, och är inte billigt på krogen. Så, lär dig tillaga den möraste detaljen på djuret själv så får du den till hälften av priset.
Köttbitens historia
Trots att filén inte alltid kommer från oxen kallas den ändå för oxfilé. Det rätta namnet är egentligen nötfilé men oxfilé har blivit det vedertagna namnet. Som det blir ibland med namn. Filén är den enda muskel som sitter på insidan av skelettet, och det är därför den är så mör. Efterfrågan på filé är stort och i Sverige importerar vi mycket av denna detalj. Namnet filé kommer (inte helt otippat...) från franskan och betyder fin tråd.
Mittbiten är den dyraste och kallas cœr de filet vilket betyder filéns hjärta. Mittbiten tillagas ofta som tournedos, chateaubriand eller hel. Kärt barn får många delar med många namn. Huvudet på filén, den tjockare biten överst är lika mört som mittbiten men inte lika snygg. Svansen heter också filet mignon och används till rätten med samma namn. Svansbiten är också lämplig till exempelvis Biff Rydberg. The more you know!
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
MARINAD, GLAZE OCH RUBS
Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad.
Köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs mer"svenska kor mår bäst i hela världen"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs merStyckmästarens Oxfilé
Scan Styckmästarens Utvalda oxfilén är den möraste styckningsdetaljen på nötdjur. Sitter under bakre delen av ryggen och får anstränga sig väldigt...
OXFILE
Oxfilé från Scan är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och godare ju...