Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Entrecôte
Entrecôte – helt klart den styckdetalj med mest smak och karaktär. Köttet ska skäras i tjocka skivor så att du kan steka eller grilla på rejäl värme. Fettet är en fantastisk smakbärare.
01
Torka av köttet innan du steker. Var också noga med att det är rumstempererat innan du lägger det i pannan – då får du en bra stekyta.
Salta alltid innan du steker. Allt blir bättre då. Peppra däremot efter stekning då peppar lätt bränner.
GREMOLATA
Gremolata är ett bra tillbehör på grillat kött, det är superenkelt att slänga ihop och lyfter din ectrecote till skyarna!
Hacka persiljan och riv vitlöken med microplane. Riv citronskalet och pressa ner saften. Salta ganska riktligt och vrid många varm med pepparkvarnen. Tillsätt olivoljan. Snåla ej. Gremolatan blir väldigt god att pensla kött med under grillningen.
1dl Bladpersilja, finskurenca
1st stor citron, skalet och saften
2st vitlöksklyftor, rivna
2-3msk Jungfruolivolja
Havsalt
Svartpeppar, nymald
Köttbitens historia
Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas. Konstigt tycker vi. Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.
På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.
På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.
Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptKrispig bacon entrecote wrap med Dansk remoulad
Dela biten med entrecote på hälften, salta och peppra rikligt. Stek entrecoten i en gjutjärnspanna med rapsolja och smör. Stek köttet till det når...
Bookmakertoast med örtig dressing
Koka upp ättika, socker och vatten, tillsätt senapsfrön och låt sjuda några minuter. Låt svalna innan lagen och senapsfröna hälls över den skivade...
Grillad entrecote med Café de Paris-smör och hasselbackspotatis
1. Blanda olivolja, vin och kryddor i en påse och lägg i entrecotskivorna. Låt marinera minst 1 timme. Grilla till en innertemperatur på 57-58...
Lyxiga sliders med Entrecote och brie
Grilla köttet rosa och pensla med Sweet Baby Rays BBQ sås. Låt köttet vila i minst 10 minuter. Skiva tunt, tvärs fibrerna. Dags att sätta ihop dina...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
Så grillar du Entrecote
Entrecôte är en klassiker på grillen. Vi har samlat tipsen som gör att du får full koll på det du behöver.
Läs mer"SVENSKA KOR MÅR BÄST I HELA VÄRLDEN"
Med Scan får du svenskt kött från svenska gårdar där korna betar fritt om sommaren.
Läs merStyckmästarens Entrecote
Scan Styckmästarens utvalda Entrecote är mörat i minst 18 dagar och har en fin marmorering. Entrecoten är den del med mest smak och karaktär. För d...
Utvald Kalventrecote
Scan Utvald Kalventrecote är från svenska mellankalvar. Detaljen möras i 14 dagar innan packning. Kalventrecote är den mest marmorerade detaljen på...