Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Det här bör du veta om nötkött
Nötkött måste möras innan det tillagas. Men det gör vi åt dig. Vi vakuumförpackar vårt kött efter styckning, vilket gör att köttet möras ända fram till tillagning. Köttet blir alltså mörare i förpackningen och är som mörast precis i anslutning till bäst före-datumet. Bra att veta.
De möraste bitarna är traditionellt de mest populära. Men vi börjar märka ett växande intresse för de lite mer ovanliga styckningsdetaljerna. Bra och nyttigt! Mörheten beror bland annat på muskeltrådarnas grovlek och vilken funktion muskeln haft. Oxfilén till exempel är mycket fintrådig och arbetar väldigt lite vilket gör den till den möraste delen. Framdelen på nötdjuret används främst till färs och grytor eftersom köttstrukturen är grövre vilket gör att det behöver malas först eller tillagas länge för att bli mört. Den grova strukturen och relativt höga fetthalten ger ett mycket smakrikt kött som kräver lite mer tid för att bli bra men det är egentligen inte svårt alls.
FRÅN UROXE TILL MJÖLKKOSSA
Uroxen som fanns för 10500 år sedan var större och hade längre horn än den tidigast kända tamboskapen. Man räknar med att det finns fler än 1 000 olika raser av nötkreatur.
DÄRFÖR HETER DET NÖTKÖTT
Ordet nötkreatur härstammar från det fornsvenska ordet nöt, som betyder egendom och kreatur från latinets creatura eller skapelse.
NÖTKREATUR UTE I VÄRLDEN
Det finns ungefär 1,5 miljarder nötkreatur i världen.
Länder med flest djur är Brasilien, Indien, Kina
KÖTTKONSUMTION
• Nötköttet håller jämn nivå. Skillnaden mellan 2008 och nu är endast 0,3 kg per person och år.
• Grisköttet, vårt mest populära kött har från 2008 minskat med 3,5 kg per person och år.
• Matfågel ökar mest, speciellt kyckling. Från 18,1 kg 2008 till 23,2 kg idag, en ökning med 5,1 kg per person och år.
• Lammkött har ökat lite men konstant sedan 2008, idag äter vi 1,9 kg lammkött per person och år.
RASER
Rasen på djuret är en viktig faktor då olika raser ansätter fett vid olika åldrar. Svenska raser dominerar den svenska köttmarknaden och cirka 60 procent av allt svenskt nötkött har sitt ursprung inom mjölkproduktionen det vill säga, SRB och SLB. År 2013 utgjorde köttraser och olika köttraskorsningar 42 procent av den totala slakten i Sverige. Den allra största köttrasen är Charolais. Därefter kommer Hereford, Simmental, Limousin, Angus, Highland och sist den franska rasen Blonde d´ Aquitaine. Antalet renrasiga djur är få. Av den största köttrasen i Sverige, Charolais, fanns det exempelvis endast cirka 4 500 renrasiga kor förra året.
Den helt övervägande delen köttrasdjur är dock korsningar av olika raser.
(källa: Svenskt Kött)
Ordlista
Stut = En ung kastrerad hane
Tjur = En tjur är en könsmogen, okastrerad hane
Ungtjur = En okastrerat ung hane (ungtjurar slaktas vanligtvis när de är 16-18 månader)
Ko = Hondjur som kalvat och fött minst en kalv och därmed producerar mjölk
Ungko = Hondjur som kalvat vid ett eller två tillfällen
Kviga = Hondjur som inte kalvat ännu
Kalv = En kalv är ett ungdjur av nötkreatur. Kalvar av honkön kallas kvigkalvar och kalvar av hankön kallas tjurkalvar
Mellankalv = En kalv som är ca 8 månader
Gödkalv = En gödkalven föds upp på mjölk och mjölkersättning (gödkalvarna slaktas vid ca 3 månaders ålder). Scan slakar inte några gödkalvar.
KLIMAT OCH HÄLSA
STÖRST MILJÖPÅVERKAN SKER VID:
• Produktion av foder.
• Hantering av gödsel.
• Utsläpp av växthusgas vid idissling.
KÖTTPRODUKTION HAR ÄVEN POSITIV PÅVERKAN
• Naturbete gynnar biologisk mångfald.
• Djurhållning bevarar det öppna landskapet.
• Gödsel tillför näring och förbättrar jorden naturligt.
• Välj kött med omsorg.
VARFÖR SVENSKT NÖTKÖTT?
Vi tror på bra mat från svenska gårdar. Scan har i generationer varit Sveriges kött- och charkuterimästare och det är en tradition vi är stolta över att föra vidare. Vi tror på det svenska ursprunget och arbetar engagerat för att ständigt säkra de höga förväntningar som ställs på svensk köttkvalitet.
NÖTKREATUR OCH KLIMATAVTRYCK
Det svenska nötköttet har 25 % lägre klimatpåverkan än snittet i EU, vilket beror på våra friska djur, men också på det sätt de svenska korna föds upp. Av de globala utsläppen står Sveriges nötköttsproduktion är 1 promille.
DJURVÄLFÄRD
Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag. Alla djur som föds upp av människor omfattas av den svenska djurskyddslagen.
ANVÄNDNING AV ANTIBIOTIKA
Sedan 1986 är det förbjudet i Sverige att ge djur antibiotika i annat än medicinskt syfte. Först 2006 fattade EU samma beslut.
SPÅRBARHET
Alla djur i Sverige är kopplade till Centrala Nötkreatursregistret. Numret innehåller information om födelsedatum, gård, eventuella sjukdomar under livstiden, medicineringar, korsningar, försäljning och slakt.
så tillagar du en magisk oxfilé
Här får du tipsen du behöver för att tillaga en magisk oxfilé.
Så tillagar du en klassisk rostbiff
Rostbiff passar perfekt som söndagsstek. Perfekt när du har lite tid över.
12 UTVALDA KÖTTIPS
Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.
KÖTT OCH KLASSIFICERING
Det är lite tekniskt. Men om du är intresserad, bra att veta. Nuförtiden finns klassificeringen för att avräkningspriserna från lantbrukare till...
STYCKMÄSTARENS UTVALDA
Vår styckmästare Benny Granqvist har personligen valt ut nötkött av högsta kvalitet. Spana in vårt nya sortiment!
Läs merSå grillar du Entrecote
Entrecôte är en klassiker på grillen. Vi har samlat tipsen som gör att du får full koll på det du behöver.
Läs merSå grillar du oxfile
Oxfilé är den möraste detaljen på djuret och delas upp i tre delar: huvud, mittbit och svans. Vill du grilla oxfilén till perfektion – då har du kommit till rätt ställe.
Läs merLövbiff av innanlår
Scan Lövbiff är tunt skuren från innanlår av nöt. Alltid från svenska gårdar, svenskt kött. Passar utmärkt att steka i stekpanna , kort stektid på...
Styckmästarens Rostbiff
Scan Styckmästarens Utvalda skivor av Rostbiff är mörade i minst 18 dagar. Rostbiffen är putsad lite extra, för att en enkel och snabb tillagning. ...
Styckmästarens Rumpstek
Scan Styckmästarens Utvalda Rumpstek med kappa är mörad i minst 18 dagar och har en smakrik kappa som gör köttet saftigt. Rumpsteken är spetsen på...
Styckmästarens Oxfilé
Scan Styckmästarens Utvalda oxfilén är den möraste styckningsdetaljen på nötdjur. Sitter under bakre delen av ryggen och får anstränga sig väldigt...