Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lammsadel
Lammsadeln går att stycka på många olika vis. Lammkotlett, kotlettrad, dubbelkotlett, lammracks, kort sadel och lammytterfilé – kärt barn kommer i många skepnader. Smaken är alltid densamma. Rik och med mjäll textur.
MEN, VAD ÄR DET?
Kotlettraden består normalt av två delar, kotlett och sadel, och sitter längs lammets rygg. Sadeln är den bakre delen och består av fillé och ytterfilé. Allt oftare styckar man ut filéerna men sadeln kan också sågas med ben till enkel eller dubbelkotletter. Lammracks eller frenched lamb racks är kotlett med långa renskurna revben och styckas från den främre delen av kotlettraden.
Helstekt lammsadel i ugn
Lammsadel fungerar även bra att helsteka i ugn. Följ instruktionerna i filmen och du kommer göra succé!
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptVitlök- och rosmarinmarinerade lammracks med parmesan och pistagetäcke
Blanda samman vitlök, citron, rosmarin, balsamico, olja samt salt och peppar - marinera lammracksen och låt gärna ligga i marinaden över natt eller...
Lammracks stekta i ugn
Lamm Gnid in lammläggen med havssalt och nymald svartpeppar. Riv citronzest och gnid in läggen Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl...
Lammytterfilé med brynta smålökar, äpple och svamp
Salta och peppra lammytterfilén. Bryn med smör i en panna tillsammans med krossad vitlök och timjanskvistar. Avsluta med att baka färdigt i ugnen p...
Lammracks Sous Vide
Sous Vide är en grym metod att tillaga kött på! Namnet sous vide kommer från franskan och betyder "under vakuum". Metoden innebär att man tillagar...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs mer4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT
Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.
Läs merLammracks
Scan Styckmästarens Lammracks är en snygg detalj med attityd. Grilla hela och njut av saftigt, smakrikt kött. Dela i små kotletter och stek en...
Lammytterfilé
Scan Lammytterfilé är enkel att tillaga, mör och god. Framtagen av vår styckmästare Benny Granqvist. Stek i ugn eller panna med citronhalva, vitlök...