Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Lammlägg
Vanligast är att använda baklägg, lammets bakben. Snygg detalj som efter långsam kokning/brässering får en klubbliknande form och en gudomlig smak. Lagom att servera till en person. Även frambenen används, oftast som magert färskött.
ETT LÄGG, OÄNDLIGA MÖJLIGHETER
Lägg är mycket gott att bräsera i till exempel rödvin eller ett kraftigt öl. Lägg kan också kokas i exempelvis tomatsås, långgrillas på indirekt värme eller bakas på låg temperatur i ugn under lång tid. Läggen är smakrik och rik på gelatin vilket gör den mycket saftig och mör när den fått lagas tillräckligt länge. Varför inte testa att köra lammkebab på lägget. Grilla på indirekt värme och smaksätt med oregano, salt, citron och olivolja. När lägget är klart repa ner i mindre “kebab” stora bitar och kör i panna och krydda tex med harissa. Lägg i pitabröd med någon god dressing, hackad tomat, koriander, rödlök och lite jalapenos.
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptLammlägg långkok i ugn
Gnid in lammläggen med havssalt och nymald svartpeppar. Riv citronzest och gnid in läggen. Lägg i ugnsform och tillsätt ½ flaska rödvin, 5 dl...
Lammlägg i rödvin med friterad rotselleri, tryffel och gulbeta
Gnid in lammläggen gärna med havssald och nymald svartpeppar samt rivet citronskal. Lägg i ugnsform och slå på rödvin, kalvfond, tomatpuré, örter t...
Lammlägg med potatispuré, ljummen tomatsallad, dragonfond
1. Värm ugnen till 200°, placera lammläggen på väl smord och ugnsfast plåt, värm i ugn cirka 20 minuter. 2. Värm buljong enligt anvisning på...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
HEMLIGHETEN BAKOM DET PERFEKTA KÖTTET
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs mer4 ANLEDNINGAR ATT VÄLJA SVENSKT KÖTT
Sveriges lagstiftning om hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i världen. Sverige är ett föregångsland inom djuromsorg, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.
Läs mer