Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Vårt älskade svenska lamm
Synen på lammkött har förändrats ordentligt under de senaste tjugo åren. Det som tidigare ofta ansågs ”smaka som kofta” har nu blivit en självklarhet på allt ifrån påskbjudningar till sommargrillen. Svenskt lamm blir populärare för varje år som går – en utveckling som är både inspirerande och rolig. Men inte särskilt konstig. Lammkött är naturligt mört, saftigt och smakrikt. Och det finns många delar att välja mellan.
I takt med att allt fler av Sveriges köttätare fått upp ögonen för lamm, har kraven på kvalitet ökat. Det här är något vi välkomnar med öppna armar. Förr i tiden ville man förutom ”fiolen” mest ha större stekar. Nuförtiden styckar vi djuret enligt samma principer som för gris och nöt, så bli inte förvånad när du hittar entrecote, ytterfilé och rostbiff även från lamm.
Fårets och lammets historia
Vilka som var tamfårets vilda förfäder är omdiskuterat. Mycket pekar dock på att den orientaliska mufflonen är ursprungsart till dagens får. Det brukar sägas att tamfåret är ett av världens äldsta husdjur. Historiker har hittat spår så långt tillbaka som ett par tusen år före kristus, där man framförallt i Iran och Irak började tämja vilda får. Men det var inte bara köttet som var populärt. Mjölken togs också om hand och användes till bland annat osttillverkning. Och av ullen kunde man spinna garn som blev till tyger och kläder.
Precis som kon är tamfåret en idisslare och har fyra magar: våm, nätmage, bladmage och löpmage. De betar allt ifrån gräs och örter till sly, blad och bark. Medan hanen har flera olika benämningar – som bagge, bäse, gumse eller vädur – kallas fårhonan kort och gott för tacka. En kastrerad bagge kallas hammel. Fårungar kallas lamm, förutom på Gotland. Där säger man lamm om alla får – och lammungar istället för lamm.
Varför du ska äta svenskt lamm
Enligt den svenska djurskyddslagen ska alla djur i Sverige leva naturligt. Därför hålls får och lamm alltid på bete över sommaren. För att undvika sjukdomar hos djuren, jobbar alla våra bönder kontinuerligt med förebyggande djurhälsovård. Av alla EU-länder sticker Sverige ut som det land som använder minst antibiotika till livsmedelsproducerande djur. Vår djurskyddslagstiftning säger också att djuren ska få behålla sina svansar och att bagglammen inte ska kastreras. Dessutom får djur transporteras i max åtta timmar, och de bedövas alltid i god tid före slakt.
Varför kallas det vår- och höstlamm?
Traditionellt sett lammar tackorna på våren. Efter avslutad betessäsong slaktas sedan lammen på hösten. Men en ökande efterfrågan har lett till att svenska bönder numera föder upp lamm året runt. Så här fungerar det.
VÅRLAMM – föds på vintern och slaktas under våren, vid 3-5 månaders ålder.
SOMMARLAMM – föds under tidig vår och slaktas sedan under sommaren.
HÖSTLAMM – föds på våren och slaktas under hösten vid ca 6 månaders ålder, efter avslutad betessäsong.
VINTERLAMM – födda under senvår eller sommar. De stallas in efter betessäsongen och utfodras för att bli tunga nog för att slaktas under vintern.
LAMM- OCH FÅRRASER
Det finns ett flertal fårraser i Sverige. Det allra vanligaste är Gotlandsfåret, även kallat Pälsfår eller Gutefår. Det är från detta djur som som vi får det fina pälsskinnet, med de unika grå och silverfärgade lockarna. Andra exempel på fårraser i Sverige är Värmländska skogsfår, Svärdsjöfår och Finullsfår.
Ofta korsar man olika raser för att avla fram önskvärda egenskaper. Hybriden för vårt lammkött på Scan är en tacka av en korsning mellan Finullsfår och Dorset. För baggen är det en korsning mellan Texel eller Suffork.
Utvald Lammentrecote
Utvald entrecote av styckmästaren. Scan -alltid svenskt Lamm. Mycket mört och smakrikt. Går utmärkt att grilla, steka i skivor eller tillaga i ugn....
Lammracks
Scan Styckmästarens Lammracks är en snygg detalj med attityd. Grilla hela och njut av saftigt, smakrikt kött. Dela i små kotletter och stek en...
Lammytterfilé
Scan Lammytterfilé är enkel att tillaga, mör och god. Framtagen av vår styckmästare Benny Granqvist. Stek i ugn eller panna med citronhalva, vitlök...
Lammlägg
Baklägg av Styckmästarens utvalda Lamm. Behöver lite längre tillagningstid, fast den som väntar på nåt gott… God att bräsera i rödvin eller att sju...