Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläskytter- & Innanlår
Två bitar i ett. De liknar varandra mycket, men har sina egenheter. Innanlår är t.ex. bättre till schnitzlar, medan ytterlår är bra som skinkstek och grytbitar.
OM YTTERLÅR
Skinkytterlåret sitter på lårets utsida. Ytterlåret är relativt mört men faktiskt ganska magert. Ytterlåret består av två muskler. Den mindre muskelns köttfibrer går tvärs gentemot den större muskelns fibrer. Om vi ska vara ärliga har det inte lika stor betydelse att man skär längs med fibrerna istället för tvärs över som på nöt – men som köttconnoisseur känner du skillnad.
INNANLÅR
Skinkinnanlåret sitter på lårets insida och är en fin detalj som har många användningsområden. Tack vare sin form och mörhet passar innanlåret till många tillagninsmetoder. Ovanpå innanlårsmuskeln sitter det en muskel som kallas kappa. Det är lämpligt att ta bort den om man ska använda innanlåret till exempelvis schnitzel.
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptPluma med pommes och kladdig rödvinssås
Stek pluman i en gjutjärnspanna med rapsolja, smör, salta och peppra rikligt. Stek köttet till det når 52C i innertemperatur och vila 10min köttet...
Flintastek Tandoori med ris och raita
Koka riset enligt instruktion på förpackningen. Kärna ur granatäpplet, strimla örterna. Dela limen och stek sedan i pannan på snittytan alternativt...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
SÅ HÄR BLIR DU STYCKMÄSTARE PÅ NOLLTID
Att få fram en julskinka kräver sin styckmästare. Om du frågar vår expert, Benny Granqvist, kan han underhålla dig i timmar om skinkans anatomi. ...
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs mer