Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläsklägg
För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olika sätt.
01
Fläsklägg är inte den vanligaste detaljen på grillen, men rätt tillagad kan du få ett utmärkt och lite annorlunda resultat.
02
Grilla fläsklägget under lång tid för att lösa upp all bindväv så att köttet blir mört. Du kan också förkoka köttet och sedan grilla för god smak.
FLÄSKLÄGGET OCH HUSMANSKOSTEN
Fläskframlägget eller vinkelläggen som den också kallas är den köttigare av grisens båda läggar. Om du ber om fläsklägg i butik är det oftas det matiga framlägget du får. Fläskbaklägget däremot passar bäst att helstekas eller att kokas och sen grillas. Varför inte testa klassikern Schweinshaxe?
Husmanskost är ursprungligen billig, enkel och mättande mat som åts på landet, efter en hård dags kroppsarbete. Här var fläsklägget populärt. Fläsklägget som husmanskost är fortfarande populärt och är fortfarande likt maten vi åt förr: få ingredienser från närliggande gårdar, sparsamt kryddad och ofta långkok. Idag har vi inte lika stort behov av fet mat, så dagens husmanskost är ofta lite magrare än den traditionella. Även om själva fläsklägget är sig självt fortfarande.
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptAlspånsrökt lårklubba, pasta med säsongens svamp, parmesan samt dijonsenap och en skvätt grädde.
1. Sätt ugnen på 200°, lägg in lårklubborna i en smord ugnsfast form, det tar ca 20 min (vänd efter halva tiden och prova gärna så att den är...
Kokt fläsklägg med rotmos
Koka upp 2 l vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna. Koka upp och sjud under lock tills köttet lossnar från benen, 1¼-1½...
Kokt rimmad fläsklägg med rotmos
Koka upp 2 liter vatten i en rymlig gryta. Lägg ner läggen och tillsätt kryddorna samt löken i bitar. Koka upp och sjud under lock tills köttet...
Frukostkorv choucroutte med fläsklägg kummin
Skiva korven och skär läggen i små bitar. Koka upp buljong, smör, vin och kummin. Smaksätt med salt och vitpeppar. Tillsätt kål och morot, koka und...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
MARINAD, GLAZE OCH RUBS
Alla tre tillför massor av smak till köttet men på lite olika sätt. Bli en mästare på tekniken och lär dig vad som är vad.
PIZZA på ett punktigt sätt
Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 UTVALDA KÖTTIPS
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs mer