Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Griskind
Griskind är en styckningsdetalj som ibland kallas för kindback, vilket egentligen är namnet på själva käkbenen. Kombinationen av fettets och köttets struktur gör den till en spännande och smakrik detalj. En uppstickare, och något som blir allt mer poppis.
HUR LAGAR JAG GRISKIND?
Griskind är kanske inte det vanligaste att lägga på grillen. Men det behöver inte vara svårt! Det tar bara lite tid. Hittar du griskind med fett och bra svål kan det gärna få sitta kvar under tillagningen. Då blir köttet saftigare. Är du en rutinerad grillare som behärskar indirekt grillning kan du grilla kinderna utan förkokning. Då behöver de ligga ganska många timmar på grillen (och grillas långsamt) så att all bindväv löses upp och köttet blir mört. Släng på en bra glaze mot slutet! Vill du göra det lite enklare förkokar du kinderna i en god buljong eller kanske en mustig öl. Krydda gärna med typiska fläsksmaker som äpple, ingefära och vitlök. Du kan också satsa på medelhavssmaker så som vitt vin, olivolja, vitlök och gröna örter. När kinderna är riktigt möra låter du dem svalna i lagen. Avsluta med att ge dem en fin yta på grillen. Visste du att en traditionell carbonara faktiskt är gjord på lätt lufttorkad griskind och inte bacon? Kan vara värt att testa om du vill imponera lite extra!
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptGrillad pluma med baconpotatis, zucchinisalsa och getostaioli
1. Tänd grillen. Gnid pluma med rapsolja, salt, peppar, krossad vitlök och timjan. 2. Koka färskpotatisen klar i saltat vatten. Slå av vattnet och...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
preppa ditt kött
När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
12 Utvalda köttips
Vill du bli bättre på att hantera ditt kött? Här har vi samlat 12 bra tips som tar dig till nästa nivå!
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs mer