Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Fläskfilé
En svensk klassiker. Den möraste biten på grisen och fantastiskt mångsidig. Gryta, spett, helstekt eller varför inte utbankad till en snabb minutbiff. Fläskfilén är nog styckdetaljen vi aldrig kommer sluta älska.
01
Se till att inte översteka köttet, innertemperaturen får inte bli högre än 65°C. Du vill inte ha en torr fläskfilé. Var inte rädd att den är lite...
02
Glöm inte att du behöver putsa bort senan som finns på ovansidan. Börja vid ”huvudet” på filén, använd en vass kniv och följ senan nedåt.
Köttbitens historia
Tidigare var fläskfilé något som åts mest på hösten. Då kunde grisarna kunde äta upp sig under sommaren. Idag kan grisar kan äta så mycket de vill, när det vill. Grisarna mår toppen och vi har möjligheten att få fläskfilé året om.
Tidigare delades filén där rostbiffen börjar och man skar då ut två korta filéer: kotlettfilé och skinkfilé. Att stycka ut hela filén var vanligt i Danmark, och när dansk filé började importeras blev det också den dominerande styckningsmetoden i Sverige. Och om vi ska vara ärliga, tycker vi det är den bästa metoden också.
RÖKT FLÄSKFILÉ
Fläskfilé är jättegott att röka. Blanda en matsked socker med 1 matsked salt och gnid in hela filén. Linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp 1–2 dygn. Rök sedan köttet i en traditionell rök eller på grillen med rök is på låg temperatur. Underbart gott att lägga tunna skivor på mackan eller att ha till potatissallad.
Vill du har mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptGrillad Fläskfilé provencale med potatisgratäng och basilika
Blanda vin, vitlök, timjan, olja, salt och peppar i en plastpåse. Putsa bort senor på fläskfilén och lägg den sedan i marinaden. Låt marinera minst...
Souvlaki på fläskfilé med sallad och tzatziki
Putsa fläskfilén och skär i tärningar ca 2x2 cm. Blanda ihop marinaden med citron, vitlök, oregano, olja, salt och chili. Marinera köttet minst 1...
Kreolsk gryta
Putsa köttet och skär i ca 1 cm tjocka skivor, slanta korven. Fräs på köttet och korven så allt får fin färg, tillsätt lök och vitlök och fräs runt...
Marinerad fläskfilé med sötpotatisfries och tryfflemajo
Skär bort hinnor på fläskfilén. Blanda alla ingredienser till marinaden i en påse och lägg i fläskfilén. Massera runt och låt ligga i kylen och...
mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
PIZZA på ett punktigt sätt
Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...
RÖK RÄTT PÅ GRILLEN
Rökning är hett. Och det kommer det förmodligen vara ett tag framöver också. Det finns olika rökspån man kan använda och alla ger olika smaker.
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
Perfekt fläskfilé
Fläskfilén är den möraste biten på grisen och passar att grilla både hel och i skivor. Fläskfilé passar utmärkt för både vardagsgrillen och festmåltiden. Här har vi samlat lite inspiration för hur du lyckas med din fläskfilé.
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs merFLÄSKFILE PUTSAD EKO
Scan ekologiskt är kött från djur som är kontrollerade och godkända av ARANEA/KRAV. Det ekologiska köttet har samma höga kvalitet som allt kött frå...
FLÄSKFILE PUTSAD
Fläskfilén är den möraste biten på grisen. Den sitter under kotlettraden och på insidan av ryggbenet. Fläskfilén jobbar inte lika mycket som andra...
Fläskfilé Hållbarhetsgrisen
Fläskfilé av svensk Hållbarhetsgris från Scan kommer från Halla Gård som ligger i Kvänum, Västergötland. Filén är en väldigt mör detalj och passar...
FLÄSKFILE
Scans goda fläskfile är gjord på svenskt Pigghamkött och är av högsta kvalitet. Fläskfilén är den absolut möraste delen av grisen och sitter på...