Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Bog
Om du är sugen på ett mustigt långkok är bogen din nya bästa vän. Köttet har en kraftig muskel som kräver lång tillagning på låga temperaturer.
01
Picnicbogen är en av de mest intressanta och prisvärda detaljerna från bogen när det kommer till grillning. Hel eller i skivor.
02
Är du sugen på grillspett är bogen ett bra tips. Se till att den går tillräckligt länge bara. Bogbladssteken mår bra på grillen. Skär den i tjocka...
KÖTTBITENS HISTORIA
De olika styckningsmetoderna kom av att man i södra Sverige använde sig mycket av hel bog med ben. Den så kallade Malmöstyckningen! För att få så mycket kött som möjligt styckades därför läggen utan vinkel. I Stockholm lämnade man mer kött på framläggen men fick då en mindre bog. Inte lika populärt, i dag är nämligen Malmöstyckningen dominerande och ur bogen tas picknickbogen om hand som detalj medan resterande delar oftast används i färs- och charkproduktion. Alltså korv.
Vill du ha mer matinspiration?
Vi har recept, tips och inspiration till alla dina kötträtter.
Fler receptGratinerad potatisgratäng med tomatmajonnäs
Rosta kvisttomater i ugnen på 250C i 20min. Mixa rostad tomat och soltorkade tomater till en slät pure. Blanda tomaten med majonnäs. Baka gratängen...
Fläskragu med pasta och mozarella
Fräs på det strimlade fläskköttet så det får ordentligt med färg, salta och peppra - tillsätt lök, morot och vitlök och bryn ytterligare några...
Fläskstek på danskt vis med konfiterad potatis
Sätt ugnen på 125° varmluft. Torka av svålen, snitta den och salta rikligt, viktigt att saltet kommer ner i snitten för att få en krispig svål. Läg...
Tonkatsu med coleslaw och chilinudlar
Dubbelpanera köttskivorna - doppa först i mjöl, sedan ägg och sist panko med kryddor. Stek i rikligt med olja så de nästan blir friterade - vänta m...
Mer om kött
Det finns mycket du kan lära dig om kött. Vi har inte allt, men har samlat en del saker som gör att du kan bli duktigare och känna dig trygg med ditt kött.
PIZZA på ett punktigt sätt
Det finns lika många åsikter om hur du borde göra en pizza som det finns människor. Debatten om vad en riktig pizza är rasar ständigt där epicentru...
preppa ditt kött
När det gäller grillning så finns det mycket man kan göra i ordning i förväg för att det ska bli enklare att lyckas. Här är några metoder och tips...
köttguiden
Kött, tillagning och teknik. Djur, uppfödning och mörning. I köttguiden finn allt. Här hittar du det du behöver veta om kött. Från fler styckningsdetaljer till recept.
Mörning & metod
Att göra köttet mört har människan gjort i alla tider. En klassiker med andra ord. Här får du svar på dina tankar kring mörning.
Läs merFRÅN NOGA UTVALDA GÅRDAR
Våra rapsgrisar kommer från tio noga utvalda gårdar, där vi tillsammans tagit fram ett foder som innehåller närodlad raps. Den solgula rapsens frön bidrar med omega 3 som gör köttet extra saftigt, mört och smakrikt.
Läs merPICNICBOG
Picnicbog från Scan Mörpack är ett kött av högsta kvalitet och kommer alltid från Svenska gårdar. Tack vare förpackningen blir köttet mörare och...