Med vår mångåriga kunskap hjälper vi till i stöket och ser till så att den där varma julkänslan verkligen kommer fram.
Vad är det för skillnad på tuffa och ädla detaljer? Hur får du till den perfekta rosafärgade insidan på oxfilén?
Hur påverkas köttkvalitén av uppfödningen? Vad händer när kött möras och vad innebär egentligen torrsaltning?
I denna grillguide delar vi med oss av våra erfarenheter, kunskaper och handfasta tips om hur du grillar kött, röker kött, preppar och marinerar... Julguiden
Tid- & temperaturguiden
Köttkunskap
Grillguiden
Bäst före-datum
Bäst före-datum, som anges på förpackningen, säger till vilket datum som livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet under förutsättning att det har förvarats på ett lämpligt sätt. Allt kött är märkt med bäst före-datum. Vakuumpackat kött är till och med bättre närmare bäst före-datumet, detta då köttet har hunnit möra till sig ännu mer.
När du köper kött ska du vara uppmärksam på att köttet ser fräscht och aptitligt ut i färg och att förpackningen inte innehåller köttsaft. Om du inte ska äta köttet innan bäst före-datum så frys in det tills det är dags att tillaga.
Sista förbrukningsdag
Sista förbrukningsdag säger hur länge livsmedlet är säkert att äta. Märkningen används för livsmedel som kan vara skadliga för hälsan om de äts efter en viss tid. Rå köttfärs och råkorv, som består av mindre bitar eller färs, kan lättare angripas av bakterier än hela bitar kött. Därför är de märkta med sista förbrukningsdag.
Det är inte tillåtet för butiker att sälja livsmedel efter att sista förbrukningsdag passerats.
Kött i kylen
Kött tål att kylförvaras vid låg temperatur. Den längsta hållbarhetstiden uppnår du om du förvarar köttet vid temperaturer strax över köttets fryspunkt. Hållbarhetstiden minskar sedan med stigande temperaturer. Det är därför viktigt att du snabbt lägger in köttet i kylen. Placera köttet i kylens kallaste del och kolla att kylen håller högst +4 grader, speciellt om de inte ska ätas upp inom kort tid. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas. Det gäller särskilt för känsliga livsmedel som köttfärs, fisk och skaldjur.
KÖTT I FRYSEN
När man fryser in och tinar kött och andra råvaror är det en fördel om det bildas så små iskristaller som möjligt i råvarorna. En långsam infrysning ger större iskristaller och det innebär att mer av köttsaften förloras när köttet tinas och att det blir torrare vid tillagningen. Ju kortare tid det tar för råvarorna att komma ner i samma temperatur som det är i frysen (-18˚C) desto bättre. Den snabba infrysningen åstadkommer man genom att förpacka köttet i mindre paket eller påsar som sprids ut i frysen. Gör gärna platta paket av köttfärsen.