12 UTVALDA KÖTTIPS

Det finns många tips som kan förhöja ditt köttlagande. Här har vi samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt köttänk.

BLI KÖTTEXPERT PÅ NOLLTID

Här får du en crash course i köttkunskap. Vi har samlat tolv snabba tips så du kan lätt tänka rätt med ditt kött. 


1. Mörat är godast

Nötkött behöver möras innan det ska tillagas. Vakuummörning är den vanligaste metoden, där de olika styckningsdelarna packas i en plastförpackning som man suger ut all luft ur. Köttets naturliga mörningsprocess fortsätter då att verka, samtidigt som köttet skyddas från oönskade bakterieangrepp. Själva smaken utvecklas också och är som mest utvecklad efter ungefär tre veckors mörning, när köttet är riktigt moget.

 

2. Fett, en god smakbärare

Fett är en viktig smakbärare som hjälper till att lyfta köttets smak. Vid stekning försvinner en viss del av fettet. För att ta tillvara på all den goda smaken, ös gärna stekfettet på köttet under stekningen.

 

3. Så får du perfekt resultat varje gång!

En riktig köttfantast behöver en stektermometer. Ja egentligen alla som vill att köttet ska bli absolut godast. Med termometern mäter man temperaturen inne i köttet och får på så vis alltid samma resultat, oavsett om du ugnsbakar eller steker köttet.

 

4. Att tänka på vid stekning

Tänk på att värmen från en stekpanna är väldigt hög och att kött är känsligt för värme. Börja på hög värme och sänk så fort du uppnått en bra stekyta. Om du använder en gjutjärnspanna tänk på att den håller sin värme längre än en teflon- eller titanpanna. På en vanlig spis (utan induktion) går temperaturen inte ner lika fort.

 

5. Yta först, sedan innehåll

Ska du ugnssteka köttet så börja alltid steka i stekpannan för att skapa en fin yta och färg. Köttet blir som mörast och saftigast om temperaturen i ugnen ligger mellan 80-90°C.

 

6. Ta ut ur kylen i god tid

Låt köttet vila i sin förpackning i rumstemperatur ca 15-20 min innan stekning så får du en bättre stekyta eftersom det kalla köttet kan kyla ner stekpannan och det blir då svårt att få en bra stekyta.

 

7. Gör som proffsen, torka av köttet

Ett tips är att torka köttet fritt från köttsaft precis innan du saltar och pepprar. Använd en handduk eller hushållspapper för att få bort den överflödiga köttsaften.

 

8. Salt och peppar!

En kvart innan du lägger köttet i stekpannan är det dags att salta och peppra. På så vis dras kryddorna in i köttet och du får en behaglig smak. Koncentrera dig sedan på stekningen och toppa med lite gott flingsalt när köttet är klart.

 

9. Gör plats i stekpannan

Lägg inte mer kött i stekpannan än 2/3 av ytan eftersom det då är lätt att stekpannan blir för kall, så att köttet släpper vätska. Då finns risk att stekningen övergår i kokning och du går miste om en god stekyta. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du använder en teflonpanna.

 

10. Olja eller smör?

Tillsätt neutral olja som exempelvis rapsolja i den upphettade stekpannan. Att steka i olja gör att du kan hålla en hög temperatur. Olja har en mycket högre brännpunkt än smör men använd gärna olja och smör tillsammans eftersom smöret ger god smak och färg. Gör som mästerkockarna, blanda olja och smör så kan du steka på högre temperatur utan att smöret bränns.

 

11. Lär känna din ugn

Om du använder en ugn utan digital termometer på ugnsvärmen kan du lätt se temperaturen med en extern termometer för att få rätt angivelse. Lägg termometern vid sidan på gallret i ugnen så du kan kontrollera ugnstemperaturen. Detta är extra viktigt i gasugn.

 

12. Stek inte nötkött för länge

Hur vill du ha ditt kött? Innertemperaturen bör ligga på 55 grader för rött, 60 grader för medium (rosa) och 65 grader för välstekt kött när du helsteker i ugn.

 


Inspirationsfilmer

Osäker på hur du ska tillaga ditt kött? Varför inte kolla på våra härliga inspirationsfilmer så får du bra steg för steg tips.

Till alla inspirationsfilmer
film2 oxfile
videotek

så tillagar du en magisk oxfilé

Grill, Teknik, Gris, Grilla, Gryta, Ugn

Fläsklägg

För dig som älskar riktigt vällagad husmanskost, välkommen hem. Fläsklägg är en grovtrådig och mycket smakrik detalj som kan tillagas på många olik...

Teknik, Kalv, Grilla, Gryta, Ugn

Kalvlägg

Lägg är kalvens ben, både fram- och bakben används. Kalvlägg används traditionellt till osso buco men är ett utmärkt grytkött till andra typer av...